Posted on 2 hozzászólás

100 millió állaton kísérleteznek most is!

Egyesek szerint jó, “szent” cél érdekében szenvednek és halnak meg, az állatvédők szerint azonban általában feleslegesen és méltatlanul pusztulnak el azok az állatok, akiken gyógyszereket, kozmetikai szereket vagy akár hadianyagokat(!) tesztelnek. Egységes álláspont tehát nincs arról, hogy szükségesek-e az emberi faj fennmaradásához, világnapjuk mindenesetre már van a laboratóriumi állatoknak: április 24-én. Ezt a napot a brit Nemzeti Élveboncolás Elleni Társaság (NAVS) kezdeményezte 1979-ben, majd pedig az ENSZ is elismerte világnapként.

Az egyik legnagyobb nemzetközi állatvédő szervezet, a PETA (Emberek az Etikus Állattartásért) többször is kifejtette, hogy az állatkísérletek döntő többsége teljesen haszontalan, értelmetlen, mivel genetikai szempontból túl nagy a különbség az ember és az állatok között. Úgy vélik, körülbelül minden ötvenedik (!) gyógyászati célú kísérletnek vannak olyan eredményei, amelyek valóban hasznosak a kutatásban. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban arányaiban majdnem kétszer annyi kísérleti állatot használnak fel, mint Magyarországon. Ennek szakemberek szerint az lehet az oka, hogy ahol sok a pénz a kutatásra, ott több a kísérletet végeznek állatokkal.
Bár Magyarország nem tartozik a nagy “laborállat-fogyasztók” közé, mégsem mehetünk el a probléma mellett, hiszen a szemléletváltáson, a jövő nemzedék hozzáállásán (is) múlik, hogy a jövőben valóban átveszik-e a kísérleti állatok szerepét a számítógépes modellek, a tenyésztett szövetkultúrák.
A Fehérkereszt Állatvédő Liga is arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy (az állítólag) a mi életünk érdekében tartott kísérleti állatoknak is vannak jogaik, tartásuknál, elpusztításuknál maximálisan figyelembe kell venni az állatvédelmi törvényeket.
Szerencsére attól már egyre kevésbé kell félni, hogy elkóborolt házi kedvencünk laborállatként végzi, mert az úgynevezett „szedett kutyák”, tehát utcán kóborló háziasított állatok egyedei 2004 óta nem használhatóak fel erre a célra.
A Föld napja (április 22.) és a Kísérleti Állatok Világnapja ( április 24.) alkalmából ezért a Fehérkereszt Állatvédő Liga (kiemelten közhasznú szervezet) ingyenes közönségvetítésre hívja azokat, akiket megérint a Föld és az állatok szenvedése és szeretnének többet tudni ezekről a témákról.
2010. április 25-én 18 órai kezdettel a Toldi moziban (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38) a “Pingvinek vándorlása” című filmet vetítjük ingyenesen az Intersonic jóvoltából. A Port.hu ajánlója szerint ez a film szívszorító példákat mutat az együvé tartozásra, a közösség fontosságára, megtartó erejére, a szülő-utód viszony bensőségességére, az egymás iránti felelősségre. Így válik allegorikussá a dokumentumfilm. 20 órától pedig ugyanitt a valaha készült legmegrázóbb dokumentumfilmet láthatják – szintén ingyen – az érdeklődők: az Earthlings (Földlakók) című alkotást. Ez a film szerte a világon felkavarta a kedélyeket, vitákat gerjesztett és megmozdulásra késztetett. Mivel szívbemarkoló, kegyetlen képsorok is vannak benne, ezért 18 éven aluliaknak nem ajánljuk a megtekintését!

2 thoughts on “100 millió állaton kísérleteznek most is!

  1. […] Egy újonnan felfedezett eljárás azonban lehet, hogy pontot tesz végre a vita végére. Rengeteg állaton kisérleteznek most is, de úgy tűnik, végleg kiszabadulhatnak a kisállatok a laboratóriumokból, […]

  2. […] fölé? Mert embersoviniszták vagyunk. „Az állatkínzás indokolt, ha az ember számára haszonnal jár” (Richard D. Ryder: A tudomány áldozatai) Hisz „csak” egy állat. Nincsenek érzései, […]

Vélemény, hozzászólás?