Posted on Hozzászólás most!

13 ezer kacsát kellett lefojtaniuk

Tizenháromezer napos kacsát kellett lefojtani a közelmúltban a szentesi Hungerit Zrt.-nél, mert a cég egyik termelője a kikeltetett állatokat nem volt hajlandó átvenni és felnevelni.
Más gazdálkodók is folyamatosan mondják vissza a naposbaromfi-telepítéseket, mert veszteségtől tartanak a durván emelkedő takarmányárak miatt. Ágazati becslések szerint kacsából eddig 25 százalékkal, csirkéből 10 százalékkal estek vissza a naposbaromfi-kihelyezések az elmúlt év hasonló időszakához képest, de a mai takarmányhiányos helyzet a pulyka- és a libatermelést is visszaveti. A takarmánykeverők biztosítékokat kérnek a termelőktől, hogy a tápok árát baromfieladásaikból ki tudják fizetni, de a felvásárlási árak növelésére kevés az esély, mivel a kereskedők is ellenállnak a baromfiipari végtermékek drágításának.
A Baromfi Termék Tanács (BTT) új gabonamérleg elkészítését szorgalmazza a Vidékfejlesztési Minisztériumnál, hogy a piaci helyzet kezelésére takarmányozási stratégiát lehessen készíteni. Folyamatosan mondják vissza korábban tervezett naposbaromfi-telepítéseiket a termelők, mert a „csillagászatinak tartott”, 58-62 ezer forintos tonnánkénti mai kukoricaárak mellett az állatok felnevelése veszteségessé válik.
A Hungerit Zrt.-nél – közölte Magyar József, a vállalat vezérigazgatója – a közelmúltban 13 ezer napos kacsát kellett lefojtani, mert a társaság egyik termelője – eltérve a korábbi megállapodástól – a kihelyezés előtt két nappal teljesíthetetlen átvételi feltételek szabott. Bár a Hungerit a takarmánybeszerzéseket készfizető kezességvállalással is igyekszik könnyíteni, Magyar József szerint a takarmánydrágulás elbizonytalanítja a baromfitartókat. Ugyanakkor a gabonaárak növekedését nem lehet érvényesíteni a baromfi-felvásárlási árakban, mert az üzletláncok sem hajlandók emelni a vágott baromfitermékek kiskereskedelmi árait – tette hozzá a vezérigazgató. Beol.hu

Vélemény, hozzászólás?