Posted on Hozzászólás most!

19 tetemet találtak a rendőrök Pápa mellett

A hatóság munkatársait iszonyú látvány és szag fogadta az egyik Pápa melletti kistelepülés portáján, ahol tizenkilenc szarvasmarha pusztult el gondozás hiányában. További hat állatot pedig erősen lesoványodva, találtak meg a rendőrök. Az egyik helyi lakos tett bejelentést július 12-én, hétfőn a település önkormányzatánál arról, hogy elhullott állatokat látott egy ház udvarán. A jegyző a hatósági állatorvos mellett a rendőrséget is értesítette.

A hatóság munkatársait iszonyú látvány és szag fogadta a portán. A bomlás különböző szakaszában lévő szarvasmarha tetemek, és trágya borította vastagon az istálló padlóját, illetve az udvart. Összesen hat csontig lesoványodott szarvasmarha és egy ló maradt életben. A háznál mindössze fél zsák takarmányt találtak, a tulajdonos nem tartózkodott otthon.
A nyomozók rövidesen már gyanúsítottként hallgatták ki a 37 éves férfit. Azzal védekezett, hogy az édesapjától örökölt gazdaságot megpróbálta fenntartani, de az árvíz elvitte az elvetett takarmánynövények nagyját, a jószágok gondozására felfogadott ember pedig otthagyta.
Ettől függetlenül a férfi nem tett semmit annak érdekében, hogy az állatok megkapják az életben maradásukhoz szükséges minimális ellátást. Sokszor több napra, majd hetekre elment otthonról, közben étlen-szomjan, gondozatlanul hagyva jószágait. Habár már tavasszal tudatosult benne, hogy nem lesz elég takarmánya ellátni az állatokat, mégsem gondoskodott eladásukról, segítséget sem a jegyzőtől, sem az állatvédőktől nem kért.
Az állatok közül több elhullott már hetekkel ezelőtt, ezek tetemét a tulajdonában lévő földterületen a trágyadepóba rejtette. Ezért az állatkínzás mellett környezetkárosítás megalapozott gyanúja miatt is büntetőeljárás indult a Pápai Rendőrkapitányságon a 37 éves férfi ellen.
A jószágokat a jegyző elkobozta, majd az állatorvosi vélemény alapján elrendelte a kényszervágást – tudtuk meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálatának közleményéből.

Vélemény, hozzászólás?