Posted on Hozzászólás most!

200 évig is élhetnek a fővárosi állatkert új óriásteknősei

Akár 300 kilósra is megnőhet, és 200 évig is élhet az a 6 aldabrai óriásteknős, amelyek csütörtök óta láthatóak a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az állatok még viszonylag fiatalnak számítanak, életkorukat 10-15 évre becsülik. Az állatkert közleménye szerint az óriásteknősök már tavaly megérkeztek Budapestre, ám a nagyközönség csak csütörtök délutántól láthatja őket a “Mérgesházban”.
Az aldabrai óriásteknősök a legnagyobb termetű szárazföldi teknősök közé tartoznak, méretben csak a galápagosi óriásteknős vetekedhet velük. A kifejlett aldabrai teknősök páncélhossza a 120 centimétert, tömegük a 250 kilogrammot is elérheti. Sőt, előfordult már olyan példány is, amely több mint 350 kilogrammot nyomott.
Ez a faj egyébként azok közé tartozik, amelyek a legtovább élnek, akár a 200 éves kort is megérhetik. Mivel egyetlen zoológus sem él ilyen hosszú ideig, a teknősök életkorának pontos megfigyelése rendszerint több kutatógeneráció együttműködésével lehetséges.
Ezek az óriásteknősök főleg a Seychelle-szigetekhez tartozó Aldabrán élnek, itt most körülbelül 150 ezer egyedről tudnak. Állatkertekben egyébként meglehetősen ritkán látható aldabrai óriásteknős.

Vélemény, hozzászólás?