Posted on Hozzászólás most!

30 éves Vuk

A 30. születésnapját ünnepelte Dargay Attila Vuk című rajzfilmje. Ebből az alkalomból ismét műsorra tűzték a Corvin moziban, ahol egykor elsőként bemutatták. A Vuk minden idők legnézettebb magyar rajzfilmje.
A Vuk Dargay Attila egész estés rajzfilmje, melyet Fekete István Vuk című regénye alapján írt. Csak a mozikban 2 és fél millióan látták- A történet főszereplői a rókák és az erdő állatai, elsősorban pedig Vuk, a kisróka. A rajzfilm nagy vonalakban követi a regény történetét, néhol egyszerűsítve, máshol vidám jelenetekkel és motívumokkal kiegészítve azt.
Történet: A történet egy rókacsalád éjszakai jelenetével kezdődik. Vuk, a kis róka, Kag és Íny kicsinyei közül a legkíváncsibb, a legéletrevalóbb. Híres vadász nagyapja után Kag Vuk-nak nevezi el, mely a filmben annyit tesz: Vadászom, Utamból Kotródj! Egy alkalommal Vuk elcsavarog az otthonaként szolgáló odútól, és amikor visszatér, már nem találja ott a szüleit és a testvéreit: a Simabőrű Ember, a vadász, és az embernek behódolt kutyája elpusztították az egész rókacsaládot. Vukot nagybátyja, Karak veszi magához, aki megtanítja a vadászat és a rókalét minden csínjára-bínjára.
A felnőtt Vuk ravasz rókává és kiváló vadásszá válik, a Simabőrű baromfiudvarába sem átall ellátogatni. Miután Karak odavész az őszi hajtóvadászatban, Vuk bosszút esküszik: csúffá teszi a Simabőrűt és minden baromfiját elragadja. A két vadászkutya ébersége ellenére Vuk végül a legutolsó gúnárját is elcseni, s még az ott fogva tartott rókalányt is sikerül kiszabadítania ketrecéből. A rókalánnyal szép, nagy családot alapít, és együtt élnek tovább Karak tágas és biztonságos barlangjában.

Nemzetközi karrier – Az angol nyelvű kiadás címe egyszerűen The Little Fox, 1987-ben adta ki az USA-ban videokazettán a Celebrity Home Entertainment. A Nickelodeon bemutatta időnként mint “Special Delivery”. Az angol nyelvű kiadásban Vuk neve “Vic”, felesége neve “Foxy”-ra változott, Karak változatlan.

Vélemény, hozzászólás?