Posted on Hozzászólás most!

45 ezerre is büntethetik a szabálytalan gazdikat

Lassan 2 hete lejárt a határidő, az állatorvosoknál mégsem állnak sorban a kutyatulajdonosok azért, hogy kedvencükbe beültessék a megkülönböztetésre szolgáló transzpondert. Pedig a késlekedés akár 45 ezer forintba is kerülhet.
Január elsején lépett életbe az a rendelkezés, ami szerint a négy hónaposnál idősebb kutyáknak azonosító microchippel kell rendelkezniük. Eszerint ma már nem lehetne olyan kutya az országban, amelyikbe nem ültette be az állatorvos a transzpondert. Elvileg.
Egy álltorvosi rendelő előtt, még decemberben- Nem növekedett meg a forgalom számottevően. Többen kérik a chipet, de arányaiban nem annyian, mint amennyi kutya él jelenleg chip nélkül – tudtuk meg Hudák Enikő állatorvosi asszisztenstől.
Gyakorlatilag a helyzet nem túl jó, az állatorvosok szerint elég csekély azon gazdik száma, akik elvitték kedvencüket azonosíttatni.
– Tudom, hogy már elmúlt a határidő, de nem volt érkezésem eddig elvinni Simont az állatorvoshoz. Úgyis nem sokára mennünk kell a veszettség elleni oltásra, majd akkor beadatom. Addig még van két hónap, de a kutya csak az udvaron van, talán kihúzzuk, és nem büntetnek meg. De így legalább nem kell külön fizetni a vizsgálatért is – mondta M. Tibor békéscsabai kutyagazdi.
Egy menhelyi kutyus – neki is lesz chipeAz említett külödíj magyarázata az, hogy bár a jogszabály előírja, hogy a chipért, a beültetéséért és a regisztrációért csak 3500 forintot kérhet az állatorvos. Azonban azt is előírja a jogszabály, hogy a chip csak egészséges kutyába ültethető be. Így az állatorvos nem tehet mást, mint megvizsgálja a kutyát, ellenőrzi, nem rendelkezik-e már transzporderrel, és ennek a költségét is felszámolja. A végösszeg ezért 6-7 ezer forint is lehet.
– Mielőtt elmentünk az orvoshoz, megkérdeztem telefonon, és azt mondta az asszisztensnő, hogy 3500 lesz. Majd miután megvolt a procedúra, 6000 lett a végösszeg. Annyira meglepődtem, hogy meg se kérdeztem, miért lett 2500-al több – mesélte Szabó Brigitta.
Ez a vizsla épp chipet kap Sokakban felmerült a kérdés, mi van, ha nem chipeltetik a kutyát? Nos, ha szerencséjük van, és nem derül ki a hiányosság, semmi sem történik.
A Magyar Állatorvosi Kamara Békés-megyei Szervezetének elnöke korábban arról tájékoztattak bennünket, hogy a határidő letelte után az állatorvosok és a jegyzők feladata lesz a chipek ellenőrzése.
– Amelyik kutyatulajdonos kötelezettségének nem tesz eleget, az állat-egészségügyi szabálysértést követ el. A jogszabály azt is megszabja, hogy január elseje után a chippel nem rendelkező állatok kezelését az állatorvos nem végezheti el, gazdáját fel kell jelentenie – mondta dr. Kondé Gábor elnök.
Kivétel tehát nincs, aki elmulasztja a chip beültetését, az akár 45.000 Ft-os bírságra is számíthat.

Vélemény, hozzászólás?