Posted on Hozzászólás most!

9,9 milliárd a civileknek

A személyi jövedelemadó egy százalékából a legtöbb felajánlást tavaly is a beteg gyerekeket támogató civil szervezetek és az állatvédők kapták. Bár a rendszer évek óta működik nálunk, sokan még mindig nem élnek a lehetőséggel, hogy civil szervezeteket támogassanak.A következő adóbevallási határidő február 20-a, amikor az egyéni vállalkozók dönthetnek az egy százalékuk sorsáról. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett adatok szerint 2010-ben 1,8 millió adózó több mint 9,9 milliárd forintot ajánlott fel a személyi jövedelemadója egy százalékából 30 ezer civil szervezetnek.
A legtöbb pénzt a Daganatos Beteg Gyermekekért Alapítvány kapta: csaknem 285,5 millió forintot. A második legsikeresebb adománygyűjtő a Gyermekrák Alapítvány lett 261 millió forinttal, míg a harmadik legnagyobb összeget, 126 millió forintot a Rex Kutyaotthon Alapítvány kapta az adózóktól. Az első tízben még három olyan szervezet van, amelyek 100 millió forint feletti felajánlást kaptak, és mindhárom beteg gyerekeknek segít. Az első tízben egyébként két állatvédő szervezet kivételével kizárólag olyan alapítványok, egyesületek szerepelnek, amelyek gyerekekkel foglalkoznak.
A felmérések és a kutatások alapján egyértelmű, hogy az egy százalékok gyűjtésében azok a szervezetek hatékonyak, amelyeknek van forrásuk és kapacitásuk nagy országos reklámkampányt folytatni. A sikeresség másika oka pedig az, hogy sok adózónak személyes érintettsége van, vagyis olyan szervezetnek ajánlja fel az egy százalékát, amellyel személyes kapcsolata van – mondta a Független Hírügynökségnek Kökény Dalma, a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány programkoordinátora.
Bár a rendszer évek óta működik Magyarországon, még mindig van kihasználatlan kapacitás. Az adóhivatal adatai szerint a progresszív adózók nem egészen fele ajánlja fel az adója egy százalékát. Ugyanakkor ez a réteg magasabb jövedelemmel rendelkezik, vagyis a felajánlásaikból befolyó összeg is magasabb. Évente 9-10 milliárd forint jut a civil szektorba ezzel a segítséggel, de a becslések szerint még 3-4 milliárd forintot kaphatnának a szervezetek, ha a többi jogosult is felajánlaná az adója egy százalékát- tette hozzá Kökény Dalma.
Közeledik az idei első határidő, amikor rendelkezni lehet az egy százalékról, hiszen az egyéni vállalkozóknak február 20-ig kell benyújtaniuk az adóbevallásukat – emlékeztet a szakember. Utána egy nagyobb szünet következik, majd jön május 10-e: eddig lehet odaadni a munkáltatónak az egy százalékos nyilatkozatot, amennyiben a munkáltató tölti ki és adja be az adóbevallást. Az utolsó nagy határidő pedig május 20-a, amikor az önadózók kerülnek sorra. Mindhárom esetben van azonban lehetőség arra, hogy aki elfelejtette kitölteni az egy százalékos nyilatkozatát, május 20-ig még pótlólag beküldheti a NAV-nak.
Akik tájékozódni szeretnének, a www.nonprofit.hu internetes oldalon egy több mint 9500 civil szervezetet tartalmazó adatbázisban kereshetik meg a támogatni kívánt alapítványt vagy egyesületet. A NIOK alapítvány telefonon is segít hétköznap 9 és 17 óra között a 06-80- 200-074-es zöld számon.

Vélemény, hozzászólás?