Posted on Hozzászólás most!

A bálnák éneke folyamatosan változik – videó

A kutatók a hosszúszárnyú bálnák hím egyedeinek énekét vizsgálták, és kiderítették, hogy az eddigi elméletekkel ellentétben az állatok párzási éneke kis mértékben ugyan, de folyamatosan változik, és ez az új verzió végigsöpör az összes óceánon – általában nyugatról keletre.
A vizsgálatok során a tudósok hat különböző, egymással szomszédos bálnapopulációt vizsgáltak. Megállapították, hogy az új dalok a Csendes-óceánban Ausztráliától Francia Polinéziáig két év alatt jutnak el.
A hímek énekét azonban a keleti szomszédok kizárólag hallás után tanulják meg, a szomszédos populáció tagjai ugyanis szinte soha nem érintkeznek egymással – írja a Current Biology.
A dalok nagy többsége régi mintákon alapul, ugyanakkor az állatok folyamatosan új elemekkel dobják fel őket. A tudósok szerint ez olyan, mintha egy régi Beatles-slágert olyan dallamokkal egészítenénk ki, amelyeket a U2 komponált. A szakemberek szerint mivel az új elemek általában a párzási időszak végén jelennek meg, ezért valószínű, hogy a sikertelen hímektől származnak, akik így próbálnak meg kitűnni a tömegből, és elcsábítani a nőstényeket. Forrás: DrInfo

Vélemény, hozzászólás?