Posted on Hozzászólás most!

A bikaviadal a francia kulturális örökség része lett

A francia szellemi kulturális örökség részévé nyilvánították a bikaviadalt. Brigitte Bardot színésznő, a gallok tán legismertebb állatvédője levélben tiltakozott a döntés ellen.
A bejelentés nagy örömöt váltott ki a bikaviadal kedvelői körében, viszont csalódást okozott a bikaviadal ellenzőinek, akik az állatkínzás bátorítását látják az intézkedésben. “Élete legnagyobb hülyesége volt” a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánítani a bikaviadalt – írta Frédéric Mitterand kulturális miniszterhez címzett levelében Brigitte Bardot.
A világhírű színésznő BB nevű alapítványa útján tette közzé üzenetét. Ebben Bardot a “kulturálatlanság miniszterévé” keresztelte át a tárcavezetőt. Az idős filmcsillag szerint a politikus kevéssel az elnökválasztás előtt felhívás nélkül megadta a “végzetes döfést a szánalmas kormánynak”, amely őt foglalkoztatja. Bardot felszólította a minisztert, hogy vonja vissza ezt a “botrányos döntést”.
A bikaviadal “művészetét” a kulturális minisztériumon belül működő néprajzi bizottság választotta be még januárban a kulturális örökség elemei közé. A tárca ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a döntés nem jelent semmiféle támogatást, népszerűsítést vagy erkölcsi kezességvállalást, és nem kívánja javasolni, hogy a bikaviadal az UNESCO szellemi kulturális örökségének része legyen.
A tárca szerint a bikaviadalt ugyanolyan elv alapján vették fel a listára, mint a borított almatortát (tarte tatin), a bretagne-i hagyományos fest-noz-t (éjszakai fesztivál) vagy a délnyugat-franciaországi grasse-i illatszereket. Forrás: Life-style.hu

Vélemény, hozzászólás?