Posted on 1 hozzászólás

A BP már majdnem 1 milliárd dollárt fordított a kárelhárításra

Egymilliárd dollárhoz közelít annak az összegnek a nagysága, amelyet kárelhárításra fordított a BP a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa után. Pénteki jelentések szerint a katasztrófa fő felelősének tartott cég eddig 930 millió dollárt költött a katasztrófaelhárítási műveletekre, a mélytengeri szivárgás csökkentését, illetve megszüntetését célzó kísérletekre, a víz alatt és a felszínen felgyülemlett szennyeződés eltakarítására, a partok védelmére, valamint a kártérítésekre. Az olajvállalatnak eddig naponta 24 millió dollárjába került a katasztrófa. A cég átlagos napi profitja tavaly 45 millió dollár volt.
Az olaj az április 20-án történt platformrobbanás óta, már 39. napja folyik a tengerbe. A tengerentúli sajtó az amerikai történelem legsúlyosabb olajszennyeződéséről beszél, miután az amerikai földtani intézet előző nap közölte: úgy becsülik, hogy már 17-39 millió gallon (64-147 millió liter) olaj ömlött ki a kútból. Az intézet szerint eddig naponta átlagosan 12-19 ezer hordó (1,9-3 millió liter) olaj ömlött a vízbe az 1500 méteres mélységben.
A CNN tudósítása szerint a nyersolaj péntekig már 240 kilométeres partszakaszt szennyezett be Louisiana államnál. Súlyosan sérül a mocsárvilág törékeny élővilága, sűrű, nyúlós olaj borítja a növényeket és az állatokat. Obama újból a Mexikói öbölbe látogatott
Ismét látogatást tett a Mexikói-öböl térségében az amerikai elnök, hogy tájékozódjon a katasztrófaelhárítási műveletekről és felmérje a károkat.
Barack Obama másodízben utazott délre az április 20-i platformrobbanás óta; Louisiana államba érkezett egy 3 órás látogatásra. Megszemlélte az olajipar egyik központja, Port Fourchon közelében lefektetett tengeri olajgátakat. Az ottani partvidék egy részét már sűrű olaj borítja. Tony Hayward, a BP vezérigazgatója az NBC televízióban azt mondta: a szivárgás elfojtását célzó, szerdán megkezdett művelet “némi sikert” mutat, de a végkimenetel még bizonytalan, további 48 órára lehet szükség, hogy megállapítsák eredményességét.

1 thought on “A BP már majdnem 1 milliárd dollárt fordított a kárelhárításra

  1. […] tömi a pénzt a munkába, kudarccal végződött a BP olajtársaságnak a hét közepén kezdett kísérlete az […]

Vélemény, hozzászólás?