Posted on Hozzászólás most!

A csernobili térség élőlényeit

A legátfogóbb élőlényszámlálást és vizsgálatot végezték el a kutatók az utóbbi négy év során a csernobili térség alacsony sugárzásnak kitett területein. Kimutatták, hogy a madár- és rovarfajok mellett az emlős- és hüllőpopuláció is jelentős károkat szenvedett. A tanulmány célja az volt, hogy megbízható képet adjon a területen élő állatok szempontjából bekövetkezett változásról.
Négy év folyamatos munka előzte meg a végleges összesítés nyilvánosságra hozatalát, de a tanulmány alátámasztja, hogy a fertőzésnek hatalmas hatása volt a környék faji sokféleségére. Egy korábbi publikáció szerint a madarak és bogarak szenvedték el a legnagyobb károsodást a kis sugárzású, bár fertőzött területen. Az új adatok szerint viszont az emlősök és hüllők szintén jelentős mértékben érintettek. A kutatók módszerének alapja az volt, hogy összehasonlították a fajokat az alacsony sugárzású régióban, és ott, ahová nem jutott a fertőzésből- írja a BBC.
A hatások továbbra is madarakon érzékelhetőek legsúlyosabban. A szakértők fecskefajokat vizsgáltak, akinek daganat nőtt a lábukon, nyakukon és a szemük körül. Úgy vélik, hogy ők azért kiemelten érintettek, mert hosszú vándorutakat tesznek meg, és ezért más környezeti stresszhatásoknak is jobban ki vannak téve.
Ukrán kutatók nem értenek egyet a tanulmány következtetéseivel. Korábban kifejtették, hogy a rovar és madárpopuláció az alacsony sugárzású területen nem szenvedett igazán nagy károkat. Az élet megjelent és fejlődött még a sugárzás hatása alatt is, tehát a védelmi mechanizmusok és a természet helyreállító folyamatai megindultak- vélik a helyi szakemberek.

Vélemény, hozzászólás?