Posted on Hozzászólás most!

A dioxinbotrány megrázta a magyar sertéságazatot

A dioxinbotrány megrázta a magyar és az európai sertéságazatot, és rámutatott a hazai termelési feltételek javításának szükségességére; a vidékfejlesztési tárca állatjóléti támogatások beépítésével segíti az ágazat helyzetét – mondta Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter pénteken Devecserben.
Fazekas Sándor elmondta: a dioxinbotrány “rátett” az ágazatban jelen lévő egyéb problémákra, így a magas takarmányárakra, és a jelentős importra. A Németországból indult dioxinfertőzés megmutatta: a magyar feldolgozók és kereskedők a német piacról hoznak be árut, miközben gondok vannak a magyar termékek értékesítésével.
A vidékfejlesztési miniszter véleménye szerint a pillanatnyi piaci előnyök és a személyes érdekek helyett nagyobb összefogás és szolidaritás szükséges a hazai ágazat szereplői között. Hozzátette: a termelőknek is az az érdeke, hogy itthon dolgozzák fel azt, amit megtermeltek. Mindemellett az is fontos, hogy a piacon a fogyasztók keressék a kiváló minőségű magyar termékeket, mert a magyar sertéshús és a magyar baromfi méltán híres – húzta alá a miniszter.
Fazekas Sándor véleménye szerint a dioxin-rendelet visszavonását az indokolta, hogy időközben az Európai Unió és Németország is az ellenőrzés szigorításáról szóló rendeleteket vezetett be, és jelenleg Magyarországra minimális mennyiségű hús érkezik Németországból.
Fazekas Sándor a baromfiágazat helyzetéről tájékozódott a Gallus Kft. közelmúltban átadott új devecseri baromfikeltető üzemében. A vidékfejlesztési miniszter szerint a hazai termelőknek a magyar piacon multinacionális cégekhez kell alkalmazkodniuk, de a magyar baromfi termékek vásárlásával a fogyasztók is sokat tehetnek termelők helyzetének javításáért.
Szabó István, a Gallus Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a beruházással Magyarország legnagyobb kapacitású, és legmodernebb számítógép vezérelt broiler napos csibe keltetőjét helyezték üzembe, amely évi 42 millió darab tenyésztojást képes kikeltetni. Az új devecseri keltető üzemben a legmodernebb belga Petersime technológiával működő 21 darab keltetőgép működik.

Vélemény, hozzászólás?