Posted on Hozzászólás most!

A felelős állattartás közügy

Magyarországon egyetértés van abban, hogy a felelős állattartás közügy, és különösen a gyerekek számára fontos, hogy megismerjék, hogyan bánjanak a környezetükben élő állatokkal. A Magyar Állateledel Egyesülés kezdeményezése új lendületet ad a magyarországi felelős állattartásra nevelő tevékenységnek. Hazánkban közel húsz éves múltja van a felelős állattartás tudatos népszerűségének, és fejlett az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek hálózata. A törvényi szabályozás is európai színvonalú. Bár a magyarországi állateledel cégek szinte mindegyikének van a társadalmi felelősségvállalást erősítő tevékenysége, ezen túl egységesen lépnek fel az oktatási programok támogatásában: „Nem csak egy pán-európai program itthoni megvalósításában veszünk részt, hanem az egész európai állateledel ipar a magyar gyakorlatot vette át az óvodás korú gyerekek nevelésénél – tájékoztatott Mayer Zsolt az Egyesülés és az Európai Állateledel Ipari Szövetség (FEDIAF) kommunikációs vezetője. – „A hatékonyság növelése érdekében az uniós országok egységes koncepció szerint vesznek részt a felelős állattartást népszerűsítő szemléletformálásban, amely jól kiegészíti, illetve erősíti az országonként eltérő hagyományokat, és a meglévő, jól működő programokat.”
Az új tanévtől az Egyesülés támogatja a már jól ismert és Európa-szerte átvett Frakk Óvodai Programot, (amelynek gazdája a Felelős Állatbarátok Egyesülete FÁBE), és törekszik a Németországban jól bevált interaktív iskolai programot meghonosítani.
A Magyar Állateledel Egyesülés felelős állattartás oktatóprogramjának tartalma:
Óvodai foglalkoztató és módszertani füzet 3 éves kortól (a Frakk program mintájára). Elbűvölő macskák – interaktív tananyag iskolai foglalkoztató feladatlapokkal. A felelős állattartás 7 aranyszabálya oktatófilm:

Még az idén elérhető lesz a kutyatartásról szóló iskolai csomag, és évente bővülő, illetve frissülő tartalom áll majd a pedagógusok és a szülők rendelkezésére.

Vélemény, hozzászólás?