Posted on Hozzászólás most!

A jegesmedvék megmentője

A jegesmedvék megmentésén fáradozik egy magyar férfi Kanadában. Molnár Péter eddig két expedición vett részt, amelynek célja a felmelegedés okozta jégolvadás miatt a kihalás szélén lévő faj életének körülményeit vizsgálata, hogy mennyiben változtak, és van-e esély a meg mentésükre. Péter csapatával először az Alaszka és Kanada északi partjainál lévő Beaufort-tenger befagyott jegén figyelték hetekig a fehér bundásokat, majd a Hudson-öbölben.
– A Hudson-öbölben 935 állatot figyeltünk meg. Helikopterről szemeltük ki, majd altatópuskával nyugtattuk le a példányokat. Ezután két óránk volt a vizsgálatokra, vért vettünk az állattól, megmértük a súlyát, a testhosszát, és azonosítószámot kapott a fülébe – mesélte Péter, aki szerint a jegesmedvék életének megismerése segít, hogy megértsük a klímaváltozás más élőlényekre vagy akár az emberekre gyakorolt hatásait is.
– Akár felére is csökkenhet a születendő bocsok száma, ha az 1990-es állapothoz képest egy hónappal hamarabb kezd el olvadni a jégtakaró. Ha két hónappal rövidül a táplálkozási időszak, az anyák túl gyengék lesznek utódokat a világra hozni – figyelmeztetett a jegesmedve-kutató, aki szerint a jegesmedvék fogyatkozása még megállítható, ha az emberek mérséklik az üvegházgázok kibocsátását. Forrás Blikk.hu

Vélemény, hozzászólás?