Posted on Hozzászólás most!

A kanadai vörösmókusok is örökbefogadnak

Ha kell, a mókusok is örökbefogadják az árván maradt kölyköket! A kanadai vörösmókusok alapvetően magányos állatok, fajtársaikkal csupán párzási időben érintkeznek – most kiderült azonban, hogy szükség esetén örökbe fogadják az elárvult kölyköket.
Az állatvilágban az örökbefogadás inkább a csoportosan élő fajokra jellemző. Az olyan társas állatok, mint az oroszlán vagy a csimpánz, gyakran családi közösségben élnek, ezért nem meglepő, ha egy nőstény elárvult kölyökről gondoskodik, hiszen már azelőtt is ismerte – magyarázta Andrew McAdam, a kanadai Guelph Egyetem kutatója a Der Spiegel című német lap internetes kiadásában.
A kutatók több mint húsz éven át több mint hétezer mókust figyeltek meg a kanadai Yukon szövetségi területen. Ezalatt az idő alatt összesen ötször fordult elő örökbefogadás közöttük. A mókusok csak akkor engedték maguk közé a kölyköket, ha azok nagyrészt tartalmazták az ő genetikai állományukat – például testvéreik, unokaöccseik, unokahúgaik vagy unokáik voltak. Ez magyarázatot adhat a jelenség okára.
A mókusok hangjelzések alapján derítik ki az őket összekötő rokoni szálakat. Amennyiben revírjeikben elhagyott kölykökre lelnek, bizonyosan „emlékeznek” arra, hogy a szomszédjuk rokonuk is volt egyben, ami a tudósok szerint arra készteti őket, hogy maguk mellé vegyék a kicsiket.

Vélemény, hozzászólás?