Posted on Hozzászólás most!

A kereskedelmet befolyásolják a radikális állatvédők akciói

A Tollszövetség elnöke az állatvédelemmel egyetért, a radikális állatvédő szervezetek módszereit azonban kifogásolja.
Négy Mancs osztrák székhelyű szervezet már többször hallatott magáról, hol a ketreces tojótyúk tartás, hol a töméses libahízlalás, máskor pedig a nagyüzemi nyúltartás magyarországi gyakorlatát bíráló akcióikkal. A módszerük, hogy a nagy átlagtól messze rosszabb tartásmódot képviselő telepeken készített felvételeiket hatásos zenével és szöveggel egészítik ki, majd azt a nyugat-európai bulvármédiában hozzák nyilvánosságra – lehetőleg azokban az országokban, ahová az adott termékből a legtöbb magyar eredetű kerül. Nem a termelőkre vagy a morálisan érzékeny emberekre hatnak, hanem a kereskedelemre. Egy-egy akciójuk kis híján romba döntötte már a hazai májas libatermelést vagy a nyúltenyésztést – ezek az ágazatok máig sem heverték ki a támadásokat.
A Négy Mancs nemrégiben magyar és lengyel libatelepeket járt be azt kutatva, hogy ott vajon tépnek-e libatollat. Marcus Miller, a szervezet vezetője a Kihívás című műsorban elmondta, már több mint két és fél éve ellenőrzik a magyar lúdtelepeket, s arra kíváncsiak, hogy folyik-e tolltépés. Marcus Miller hozzátette, tapasztalata szerint a magyar gazdák jó része maga is ellenzi a tolltépést.
Baradács László, a Tollszövetség elnöke kiemelte, nem az állatvédelemmel, hanem a módszerekkel kapcsolatban vannak kifogásaik. A Négy Mancs és a hozzá hasonló szervezetek nem mérik fel tevékenységük társadalmi hatásait, például azt, hogy a mostani, tolltépést kritizáló akciójuk tízezer magyar család megélhetését fenyegeti. A magyar toll a világ egyik legjobb minőségű áruja, tette hozzá Baradács László, de míg a kilencvenes években 3500-4000 tonna tollat termelt Magyarország, ma csupán 180-200 tonna a termelés, s a drasztikus csökkenésnek nem kis mértékben a termelés kritikája az oka.
Szilágyi István, a Fehér Kereszt Állatvédő Liga kurátora szerint a Négy Mancs pozitív hangvételű kommunikációja most arról szól, hogy ők tanították meg a magyar termelőknek, hogyan kell gazdasági haszonállatokat tartani, s megnevelték a hazai agráriumot. Szilágyi István elengedhetetlennek tartja, hogy az állatvédelem úgy végezze tevékenységét, hogy felméri tettei súlyát és következményeit.

Vélemény, hozzászólás?