Posted on Hozzászólás most!

A kikötözött kutyák mind elpusztultak

A fővárosi Noé Állatotthon önkéntesei is részt vettek az iszapkatasztrófa állatáldozatainak mentésében. A túlélő kutyák, macskák és egy egykor fehér pulyka a barátságos “állatkert” többi lakója között, de külön gondozó szobákban kapott helyett.
Vele nehezen boldogultunk, mert bár nyakig bele volt ragadva az iszapba, még így is küzdött nagyon – meséli Schneider Kinga, a Noé Állatotthon sajtósa egy fekete, juhászkutya kinézetű keverékre mutatva. Azt mondja, úgy tűnik, már lát valamennyit az állat, de nem tudni egyelőre, hogy teljesen rendbe jön-e. Az önkéntesekkel minden nap mennek az iszapömlés sújtotta településekre, ahol etetik az ott maradt állatokat, s begyűjtik az előkerülő, a településre visszamerészkedő kutyákat, macskákat – s többször vittek a lakosoknak szánt adományokat is. Az állatok többsége nemcsak égési sérüléseket szenvedett, de nyeltek is a lúgos, iszapos vízből, s legtöbbjüknek a szeme is sérült. Schneider Kinga azt mondja, nagyon sok adományt és segítséget kaptak, annyit, hogy élelmiszert és gyógyszert a többi iszapömlésben megsérült állatot befogadó menhelynek is tudtak adni. Most már leginkább élelmet és almot várnak a még ellátásra szoruló állatoknak.
A “láncos kutyáknak” és a szárnyasoknak esélyük sem volt a menekülésre, míg a macskák közül, amelyek könnyebben mozognak, többen élték túl a váratlan katasztrófát. Voltak – a történtekhez mérten – különösen szerencsések is. A menhely egyik ketrecében hangosan csaholó Gusztáv például egy kolontári szobakutya életét élte az iszapömlés idején. Azért úszta meg sérülések nélkül, mert egy ágyon aludt, amelyet a beömlő iszap a kutyával együtt emelt meg. Az egyik legkritikusabb állapotban lévő kutya csendben fekszik a kennel végében, a sebeit, hegeit leszedték, most már „csak” gyógyulnia kell. „Szegénykét minden nap vegzáljuk, ő állni vagy feküdni tud egyelőre, de nagyon bízunk benne, hogy rendbe jön”- mondja Schneider Kinga.
Az állatvédők szerda reggel tudtak az iszapsújtotta településekre bejutni. Azt mesélik, nagyon sok segítséget kaptak a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentők munkatársaitól. Voltak olyan helyek, ahova az állatmentők mentek be először, és volt olyan gazda is, aki sokkos állapotban, sírva kérte őket, hogy menekítsék ki a kutyáját. „Kolontáron volt – az emberekhez hasonlóan – az állatoknak is a legkevesebb esélyük, lehetőségük menekülni, de a faluban találtunk egy olyan masszívan megépített istállót, amelynek a belsejében tehenek és három kutya vészelte át az iszapárt”- meséli. Az állatokat először alaposan lemosták, majd rohantak velük orvoshoz. Most már többen ideiglenes befogadóknál vannak, többüknek már jelentkezett a gazdája, de még legalább ennyien várnak a régi tulajdonosaikra. Egy háromlábú cicáért már például jelentkeztek, s egy németjuhász kutya pedig két egykori fekete macska lakótársával vasárnap mehet haza. „Egészen pontosan arra a helyre, ahol most ideiglenes otthonra lelt a családjuk”- mondja Schneider Kinga. Forrás HVG.

Vélemény, hozzászólás?