Posted on Hozzászólás most!

A kislány haldoklásában társ volt a kutya

“16 éves lány vagyok. Nemrég derült ki, hogy egy ritka halálos betegségem van…”

Másfél éven át marcangolta a gyilkos kór a bajai Gergely Alexandra testét, ám a lelkét nem adta a büszke és bátor kamasz. Haláltusájáról internetes naplót vezetett, édesanyja könyvet írt róla.
Meghalt, mégis diadalt aratott a rettegett kór felett Gergely Alexandra. A bajai lány 15 éves volt, amikor megállapították, hogy Ewing-szarkómában szenved, s a kamasz ahelyett, hogy elfordult volna a világtól, internetes naplót vezetett gigászi küzdelméről. Őszintén írt érzéseiről, állapota hullámvasútszerű változásairól, apró örömökről és óriási szenvedésekről.
A lábfájással kezdődő tünetekről kiderült, komoly betegség támadta meg a kamasz szervezetét. Kemoterápia, őssejtbeültetés és sugárkezelés várt az ifjú szépségre, ami fizikailag és lelkileg is meggyötörte. Küzdelmében és szenvedéseiben együttérző támasza volt a kutyája. Bejegyzéseit kor- és sorstársai mellett ezrek olvasták és olvassák országszerte, naplójához közel ötvenezer hozzászólás érkezett eddig. Orvos édesanyja és édesapja kezdettől támogatták Szandra blogját, a lány elhunyta óta is írják és gondozzák.
– A blog egy hagyaték. Átértékelő hatással bír. Mind a mai napig kapok köszönő leveleket, amelyekben betegek hálálkodnak, amiért erőt tudtak meríteni a lányom soraiból – meséli dr. Gergelyné dr. Tóth Éva, aki elhunyt gyermekének tett ígéretét megtartva könyvet írt Alexandráról. – Felért egy pszichológiai gyógykezeléssel a SZASZ – Ewing-kór a Young korban papírra vetése. Már nem sírok, hiszen van még két gyermekem, akikről gondoskodnom kell. Bár Szandra fizikailag nincs közöttünk, mégis velünk van. Utolsó kívánságát teljesítve hamvait a Maldív-szigetek sekély vízében szórtuk szét. Így, hogy a férjemmel mindketten orvosok vagyunk, még nehezebb volt végignézni a küzdelmét, hiszen tudtuk, min megy keresztül. Mindent megpróbáltunk, amit csak lehetett.
A példaértékű életet és küzdelmet folytató lány nevét viselő alapítvány Szandrához hasonló hétköznapi hősöket tüntet ki, és Ewing-szarkómásokat támogat, többek közt a szimpatizánsok által nyújtott egyszázalékos adófelajánlásokból. Részlet Szasz naplójából ewing.blogol.hu
2005. 10. 02. 2005. augusztus 10-én derült ki, hogy daganatom van. A kezelésem 21 naponként ismétlődő kemoterápiás kezelésből áll. Nem is tudom, hogy melyik a rosszabb, a kezelés vagy az utána következő mellékhatások.
2005. 11. 18. Gyenge vagyok, de remélem, holnapra már jobban leszek, mert szeretnék emberek közé menni és „élvezni az életet”.
2006. 02. 19. Őssejt-transzplantáció. A 2. héttől egy steril boxban leszek, igen szigorú szabályok között. A mellékhatások igen kellemetlenek, ezeket kell túlélni.
2006. 03. 05. Lillafüredre mentünk(…) A csodák tavába pénzt is dobtam, hogy teljesítse kívánságomat, amit nem nehéz kitalálni. Hazafelé útba ejtettük még a miskolci Avas-kilátót. Meg voltam elégedve magammal, hogy fel bírtam menni 85 lépcsőn.
2006. 04. 20. A 17. születésnapom Ma reggel 8-kor indultam Szegedre és 10 órára már tudtam is a vérképem remek eredményét! (Fvs: 5200, Hgb: 118, Htk: 35,Tcita: 22 000) Ez azt jelenti,hogy a fehérvérsejt- és vörösvértestszámom már szinte normális,a trombocitáim pedig beindultak!
2006. 08. 25 A legjobb hírem, hogy híztam, elértem a bűvös 40 kg-ot!
2006. 10. 26. Nagyon nehéz most írnom… a PET CT eredménye több helyen is mutat pozitív eltérést a csontban. A szegedi orvosaim sem biztatnak sok jóval. Akinek van valami ötlete az alternatív gyógymódok terén, az megírhatja, mert úgy tűnik, hogy az orvostudomány is véges…
2006. 12. 06. A fájdalommal nehéz együtt élni! Minden este imádkozok, hogy jobban legyek és meggyógyuljak!
2007. 02. 07., 11.53, szerda Hihetetlen szenvedés és küzdelmek után éjszaka 1 órakor Szasz meghalt.

Ewing-szarkóma: A James Ewing orvosról elnevezett, főként gyermekkorban jelentkező rosszindulatú daganat a második leggyakoribb, csontokból kiinduló rák, de a lágyrészekben is kialakulhat. Kiváltó oka nem ismert, tünetei között szerepel a csonttörés, duzzanat, gyulladás vagy láz. Évente hat-nyolc új gyermeket kezelnek ezzel a betegséggel hazánkban – írja a házipatika.hu

Vélemény, hozzászólás?