Posted on 1 hozzászólás

A kutya, aki megtanulta 1022 játéka nevét

Chaser, a hatéves border collie valószínűleg az egyik legokosabb kutya a Földön. 1022 játéka nevét tanulta meg, azaz több emberi szót ért meg, mint eddig bármely állat. Hogy igazán becsülni tudjuk ennek a jelentőségét: ennyi szót egy hároméves gyerek ért meg!
Allison Reid és John Pilley pszichológusok arra keresték a választ, mennyire lehet kibővíteni egy kutya szókincsét és három évig dolgoztak intenzíven Chaserrel. Nem hiába, hiszen bebizonyították: igenis van értelme annak, hogy az ember beszél a kutyájához. Tovább a teljes cikkre

1 thought on “A kutya, aki megtanulta 1022 játéka nevét

  1. Fantasztikus, egyes kutyák mire nem képesek! Én is mindig beszélgettem a kutyáimmal, és bár meggyőződésem volt mindig is, hogy a kutyák sokkal többet értenek meg a beszédünkből, mint mi az Ő beszédükből, néha magam is elcsodálkoztam a reakcióikon. Volt egy Mudim, Bongyor, akivel szabályosan beszélgetni lehetett. Olyannyira megértette magát, hogy egyszer mikor igazságtalanul kapott ki Anyutól, ezt elpanaszolta nekem, mikor hazajöttem. Furcsa hangokat adott ki, néha ránézett Anyura, nagyon szomorú képpel, aztán Gipsyre, a macskámra, őrá rá is mordult. Megkérdeztem Anyut, miért kapott ki Bongyi ártatlanul? Csak nézett, honnan veszem, hogy kikapott, és hogy nem is a kutya volt a ludas, hanem a macska? És nem hitte el, hogy Bongyor mesélte el. Pedig egyértelmű volt számomra. Igaz, annyira ismertük egymást, hogy a fülének rezdüléséből is tudtam, mit szeretne. És Ő is annyira ismert, hogy sokszor a mondataimat is megértette. Egy történet a sok közül: kötögettem a fotelben ülve. Bongyor elém állt, vakkantott, azzal a “Menjünk sétálni!” hanggal. Mondtam neki, hogy most épp egy bonyolult minta közepénél tartok, ha befejeztem és végére érek a sornak is, megyünk. Nyugodtan lefeküdt velem szemben, szunyókálást színlelve. Befejeztem a mintát, de még nem értem a sor végére, amikor Bongyi felpattant, kiszaladt a pórázáért, behozta, és mikor a sor végére értem, az ölembe rakta. Csak néztem!

Vélemény, hozzászólás?