Posted on Hozzászólás most!

A kutya belebetegedett gazdija halálába

Hónapokig nem mozdult beteg gazdája mellől Lütyő kutya. Az akkor négyéves házi kedvenc segített mindenben a 77 éves Vilma néninek. Gazdája halála után epilepsziás rohamokat kapott.
Tiszakécskén talán nincs is olyan ember, aki ne hallott volna Lütyő kutya hűségéről. Idős gazdáját ágyhoz kötötte betegsége, Vereckeiné, Vilma néni csak ritkán tudott felkelni. Lütyő bár szakirányú kiképzést sosem kapott, mégis vakvezető kutyaként segítette gazdáját. A megromlott látású asszonyt egy percre sem hagyta magára, csak akkor kéredzkedett ki a szobából, ha a szükségleteit intézte.
– Ha netán rossz irányba indult el az anyósom, Lütyő azonnal akcióba lendült – mesélte a Borsnak az asszony menye, Erika. – Terelgette, vezetgette, sokszor úgy állította meg, hogy egyszerűen elé feküdt. Amikor az asztalon hiába keresett valamit, a kutyus mancsával odatolta az anyósom kezét. Egész nap ugrásra készen leste Vilma néni minden mozdulatát.
A fotón: Vilma néni (kis képen) minden mozdulatát vigyázta hűséges kutyája. Lütyőt Erika, az elhunyt asszony menye vette magához.
Az idős asszony halála Lütyőt nagyon megviselte. Dr. Tóth Dezső állatorvos feltételezi, hogy a gazdi elvesztése lelki traumát okozott a kutyának, emiatt lettek epilepsziás rohamai. Erika elmondta, hogy valószínűleg élete végéig gyógyszert kell szednie Lütyőnek. Az asszony és férje mindent megtesz a házőrző egészségének érdekében.
– A mama emlékének adózva ez a legkevesebb, hogy rendszeresen orvoshoz visszük a kutyust. Meg egyébként is, ilyen okos és hűséges eb nincs még egy a Földön – magyarázta Erika. Fotó: V. Kerekes Ferenc, forrás Borsonline.hu

Vélemény, hozzászólás?