Posted on Hozzászólás most!

A kutya nem veheti le a bundáját

Az emberek gyakran felejtenek kertben, udvaron egy – két napig (vagy tovább is) házi kedvenceket. Van, hogy étlen – szomjan szenvednek az állatok.
A kutya önszántából, a nagy melegben soha nem mozogna a tűző napon. Főleg ilyen kövér kutya, mint a képen. Ilyennek hizlalni egy kutyát, hát… Ha mégis a napon kell lennie a kutyának, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.
A nagy nyári kánikulát könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle “csúcsteljesítményt”.
A napon leparkolt autó belseje hamar hatvan – hetven fokosra is felhevülhet. Ha állatunk is velünk utazik, még véletlenül se hagyjuk a leparkolt gépjárműben.
Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy egy állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. Háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése.

Vélemény, hozzászólás?