Posted on Hozzászólás most!

A kutyák okosabbak, mint hittük

A harmadik testvér nem kellett a tolvajnakAzzal eddig is mindenki tisztában volt, hogy a kutyák kivételesen okos és értelmes állatok. Egy új kísérlet azonban bebizonyította, hogy sokkal intelligensebbek, mint azt eddig bárki gondolta volna: egy Chaser nevű border collie-nak ugyanis a szakemberek 3 év alatt 1022 szót tudtak megtanítani.
A kutatók szerint a kutya nagy valószínűség szerint még több szót is meg tudott volna tanulni, a kísérleteket azonban az időkorlátok miatt le kellett állítani. Chaser kivételes képességét a három év alatt folyamatosan, gondosan kontrollált körülmények között vizsgálták. Kiderült: képes volt megérteni, hogy bizonyos szavak konkrét tárgyakra utalnak, és függetlenek a parancsszavaktól – írja a Behavioural Processes.
Ez a kutatás azért nagyon jelentős, mert bebizonyította, hogy a kutyáknál – a gyerekekhez hasonlóan – kiterjedt szókincs alakulhat ki. Emellett az állatok azt is képesek felfogni, hogy vannak szavak, amelyek konkrét tárgyakat jelölnek, míg mások tárgyak kategóriáira utalnak, és nem keverik össze a kettőt – mondta Alliston Reid kutató.
Egyelőre ez azonban csak a border collie-ról bizonyosodott be, így további kutatásokat is elvégeznek majd annak érdekében, hogy kiderüljön, más fajták is rendelkeznek-e ezzel a képességgel. Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?