Posted on Hozzászólás most!

A kutyatámadásokban a gyerekek a legveszélyeztetebbek

Évente csaknem ötezer veszélyes kutyatámadás, a hat éven aluli gyerekek a legveszélyeztetettebbek – Fokozatosan kell a felelősség érzetét kialakítani a gyermekekben, egy menhelylátogatás kiváló lehetőség erre!
Magyarországon évente csaknem ötezer veszélyes kutyaharapást regisztrálnak, melyek legnagyobb részét a 6 éves kor alatti gyermekek szenvedik el. Fokozatosan kell a felelősség érzetét kialakítani egy kisgyermekekben, akik így nem csak egy esetleges kutyatámadástól menekülhetnek meg, de megtanulnak megfelelően viszonyulni a négylábúakhoz. Éppen ezért, pedagógiai céllal látogatták meg óvodások a szentendrei Árvácska Állatmenhelyet. A kiránduláson a Pedigree Örökbefogadási Program nagykövete, Hegyi Barbara színművésznő is részt vett, aki rendkívül fontosnak tartja a felelős állattartásra való nevelést. A látogatás ideje alatt a menhelyen három olyan kutya is befogadóra talált, akik a kampánynak köszönhetik új gazdájukat.

     

A három és hat éves kor közötti gyerekeknek még nincs veszélyérzetük, ösztönösen pozitívan viszonyulnak az állatokhoz, így egy megfelelően nevelt kutya remek játszótársa, partnere lehet egy óvodás korú gyereknek. Mindennek kialakítása a kisgyerekekben azonban a szülők, nevelők felelőssége, mert egy kisgyerek akár szeretetből is ártalmas lehet egy kutya számára, és támadó reakciót is kiválthat. Fontos, hogy személyesen tapasztalja meg egy gyermek a kutyával való viselkedés szabályait, ha lehetséges, óvodás korban, akár szervezett keretek között is. Az óvodás csoport állatmenhely látogatása során fontos, hogy az óvónő megfelelően előkészítse az eseményt, mert a három-hat éves korú gyerekekből erős reakciót válthat ki az árva, elhagyott, ketrec mögött élő kutyák látványa. A hangokkal és a szagokkal együtt a látogatás megrázó élményt nyújthat akár egy felnőtt embernek is.
A fentiek miatt menhelyek jelenlegi helyzetének javítását tűzte ki célul a Pedigree Örökbefogadási Program. A kampány tavaly tavasszal azért indult el, hogy minél több kutya találjon gazdára a menhelyeken élő kutyák közül, illetve a menhelyen megfelelően kialakított környezetben lehessenek a kutyák – még ha remélhetőleg ideiglenesen is. A programban részt vevő állatmenhelyek pályázatait egy szakmai bizottság zsűrizte, az öt nyertes menhely 2-2 millió forintos támogáshoz juthatott. Az idei nyertesek a Barcsi Természet-és Állatvédő Egyesület, a Nagykanizsai Élettér Állat-és Természetvédő Egyesület, a Siófoki Állatvédő Alapítvány, a Tappancs – Szeged Állatvédő Alapítvány, és a szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület. A kampány nagykövete, Hegyi Barbara azért csatlakozott az Izbégi Óvoda csoportjához a szentendrei állatmenhely meglátogatásakor, mert nagyon fontosnak tartja a felelős állattartásra nevelést, saját tapasztalatból is. A művésznő egy örökbefogadott komondor, Dió boldog tulajdonosa, családjukban természetes a kutyákkal való törődés a mindennapokban, gyermekeit is ebben a szellemben neveli.
Az egy hónapja beindult kampány sikerét mutatja, hogy a látogatás ideje alatt a menhelyen három olyan árva kutya is gazdára talált, amelyekre a Pedigree Örökbefogadási Program honlapján keresztül figyeltek fel új gazdáik. A találkozó minden résztvevőt megerősített abban, hogy a menhelyeknek szükségük van a segítségre, és nagyon sok kutya vár olyan gazdára, akitől megkaphatja azt a szeretetet és törődést, amit megérdemel. A gyerekek is megtalálták az összhangot a kutyákkal, és ha igazit nem is, maradandó egy plüsskutyát mindannyian hazavihettek emlékbe, melyet a művésznő adott át nekik. A kutyasimogatással egybekötött látogatás mindenképpen növeli az esélyeit annak, hogy ezekből a gyerekekből később felelős állattartó váljon.
A program idén – a 10 millió forintos adományon túl, melyen az öt nyertes osztozik – újabb elemekkel is bővült: A Facebookon megalakult a Pedigree Örökbefogadási Program klubja, mely bő egy hónap alatt már közel négyezer háromszáz tagot számlál, ráadásul minden tag után a Mars Magyarország, a Pedigree Örökbefogadási Kampány létrehozója egy tál kutyaeledelt adományoz egy, a közösség által kiválasztott menhelynek. A Facebook mellett Twitteren  is nyomon követhetik a kampányt és a kutyákkal kapcsolatos híreket az érdeklődők.
További információk: Mayer Zsolt – MARS Magyarország, Vállalati Kapcsolatok. Tel.: 469 2106, 06 30 250 0765 , Fax: 223 1051. E-mail: zsolt.mayer@eu.effem.com Internet: mars.com, mars.hu

Vélemény, hozzászólás?