Posted on Hozzászólás most!

A legmenőbb macskafajták

Sokan a kutyák helyett inkább macskapártiak, vagy éppen lakásukat nem tartják elég nagynak egy eb számára, de egy kevesebb gonddal és elfoglaltsággal járó háziállat befogadására azért vállalkoznának. Amennyiben cicaválasztás előtt állunk, mindenképpen hasznos lehet ez a kis kalauz a különböző fajtákról és jellemzőikről.
Sziámi
Az első sziámit Londonban mutatták be 1871-ben, egy macskakiállítás keretein belül. Az egzotikus fajta azonban már korábban is megtekinthető volt az európai állatkertek ketreceiben. Hivatalos „premierje” után azonban ugrásszerűen megnőtt a népszerűsége, és háziállatként is elterjedtté vált. A fajtára általánosságban bizonyos fokú távolságtartás és önteltség jellemző. Szépsége, kecsessége és varázslatos kék szemei miatt azonban ez megbocsátható neki. Igazi eleganciával rendelkező, gazdájához ragaszkodó állat. Rövid szőre sem igényel különösebben sok törődést, maximum heti egy-két fésülést.
Perzsa
Sokan a macskák királyának nevezik ezt a szép, hosszú szőrű állatot. Pontosan nem tisztázott, hogy Perzsiából vagy Törökországból származik-e, de az biztos, hogy tengerészek hozták az első példányokat Európába még a tenyésztés megkezdése előtt. Nagyméretű, zömök testű, hosszú szőrű macskáról van szó, melynek számos színe ismert, sőt a mai napig bukkannak fel újabb és újabb árnyalatúak. Gondozását illetően elég munkaigényes: hosszú bundája napi rendszerességű fésülést igényel. Barátságos, nyugodt macska. Szereti, ha hosszú ideig dédelgetik, de nem követelőzik.
Orosz kék
Az egyik legritkább macskafajta, a macskák úri hölgyeként is emlegetik. Szélesebb körben való elterjedése az angoloknak köszönhető. Nagyon élénk, szeretetteljes cica, kedveli az emberek társaságát. Rövid szőre nem igényel különösebben sok törődést.
Man-szigeti macska
Az Ír-tengeren elhelyezkedő Man-sziget őshonos macskafajtája, amire az itt lakók annyira büszkék, hogy még szigetük jelképévé is választották. Fő jellegzetessége, hogy teljesen farkatlan. Dús szőrzetű, mozgékony, értelmes állat. A származásával kapcsolatos legenda, hogy állítólag mikor az írek elfoglalták Man szigetét, katonáik levágták az őshonos macskák farkát, és forgóként a sisakjuk mellé tűzték. A farokkurtítás ezt követően hagyománnyá vált.
Himalája
Abszolút tudatos tenyésztés eredménye ez a fajta, a perzsa és a sziámi macskák keresztezése. A cél az volt, hogy mindkét fajta jellemzői egy cicában egyesüljenek. Az eredmény egy hosszú szőrű macska lett, mely típusában perzsa, színében sziámi. Akadnak olyanok, akik nem hajlandóak külön fajtaként elismerni, ők a perzsák közé helyezik az állatot. A Himalája macskának ennek ellenére számos rajongója akad. Ismerős lehet például az Úton hazafelé c. nagysikerű családi filmből is, ahol két kutya és egy macska különböző kalandok után jutnak haza gazdáikhoz.
Abesszin
Az abesszin az egyik legrégebbi macskafajta a világon. Úgy tartják, hogy a fáraók szent macskáitól származik. Mások szerint tudatos tenyésztés eredménye. Akárhogy is van, egy kissé makacs, szenvedélyes vadásszal van dolgunk, aki elhalmozza figyelmével azt, akit szeret. Akkor a legboldogabb, ha emberek között lehet, kedves és élénk. Könnyen lehangolttá válhat, ha sokáig magára hagyják. Mivel rövidszőrű, bundája nem igényel különösebb gondozást.
Szfinx
Valószínűleg nem a legszebb a macskák között, de igazán gyengéd természetű, odaadó, játékos és emberszerető állat. A szőrtelen macska valójában nem teljesen szőrtelen, de egészen vékony bundájuk miatt a hidegebb napokon lehet, hogy egy kis plusz melegséget igényelnek dúsabb bundájú társaikhoz képest. Etetésükkor ráadásul több kalóriára is szükségük van, mint egy átlagos macskának. A Szfinx a legritkább macskafajta a világon, mindenképp csak annak ajánlott, aki biztosítani tudja számára a rendszeres és odaadó gondoskodást.
Török angóra
Az Egyesül Államokon keresztül jutott el Európába ez a kiegyensúlyozott és csendes cica. Közepes méretű macska hajlékony, karcsú testtel és vékony csontozattal, ezáltal általában méltóságteljes és ruganyos benyomást kelt. Nyugodt, kedveli az emberek társaságát, ideális házi kedvenc válhat belőle.

Vélemény, hozzászólás?