Posted on Hozzászólás most!

A marhán kívűl minden állati termék drágább lett

Az előző hónapok dinamikáját követve februárban az agrártermékek termelőiár-szintje 4,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az élő állatoké és az állati termékek ára 13,1 százalékkal nőtt tavaly februárhoz mérten, az állati termékek közül egyedül a vágómarha ára csökkent az előző évhez képest, a tojás ára közel 40 százalékkal emelkedett.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gabonafélék ára az egy évvel ezelőtti 100 százalékos emelkedést követően 2012 második hónapjában 13,5 százalékkal alacsonyabb volt 2011 azonos hónapjához képest. Ez azonban nem azt jelenti, hogy előző hónaphoz képest csökkent volna a gabona ára, csak azt, hogy az ilyenkor szokásos szezonális emelkedés az előző évinél kisebb mértékű volt.
Az ipari növények termelői ára 0,5 százalékkal emelkedett, ezen belül az olajnövényeké 1,3 százalékkal csökkent 2011 februárjához képest. A burgonya termelői ára februárban jelentős mértékben, 58,5 százalékkal, a zöldségeké 10,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A gyümölcsök árindexe februárban 1,3 százalékkal mérséklődött.
A vágóállatok termelői ára – 2010 májusától 2011 decemberéig tartó folyamatos növekedést követően – 2012 első két hónapjában csökkent. Azonban még így is 13,3 százalékkal magasabb volt a 2011. februári szinthez képest. A 2011. évi jelentős árnövekedést a vágómarha árának változása döntően befolyásolta. 2012-ben a törökországi export leállásának következtében a vágómarha ára az év második hónapjában a 2010. decemberi szintre esett vissza.
A vágósertés ára tavaly dinamikusan növekedett, 2012 első két hónapjában tartani tudta az árát, így az előző év azonos időszakához képest átlagosan 25,4 százalékkal magasabb árat kaptak érte a termelők. A vágóbaromfi ára az elmúlt hónapokban stagnált, de az elmúlt év februárjához képest így is 7,1 százalékkal növekedett.
Februárban az állati termékek ára 12,7, ezen belül a tejé 9,2, a tojásé 39,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ez utóbbi jelentős emelkedés összefüggésbe hozható a tyúktartásra vonatkozó szigorúbb szabályozás életbe léptetésével. Január-februárban a mezőgazdasági termelői árak 1,2 százalékkal csökkentek. Az élő állatok és állati termékek árának 14,0 százalékos emelkedését a növényi termékek 7,6 százalékos árcsökkenése kompenzálta. Forrás: Privátbankár.hu

Vélemény, hozzászólás?