Posted on Hozzászólás most!

A második magyar törpevíziló bébi

Törpevíziló-bébi született pénteken a Nyíregyházi Állatparkban. Magyar állatkertben eddig mindössze egyszer történt ilyen. A kicsi anyja, a tizenkét éves Broutille 2006-ban Franciaországból, míg a négy éves, Hamlet névű hím két éve Dániából érkezett Nyíregyházára. A kis víziló – amelynek nemét egyelőre nem lehet tudni – péntek hajnalban, hat kilogrammal, több mint 180 nap vemhesség után jött a világra.

A nőstény vemhessége csak néhány hete vált biztossá, azóta a nap 24 órájában felváltva voltak mellette a gondozók. A születés biztosan bekerül a magyar állatkerti történelem könyvébe, hiszen eddig mindössze egyszer született törpevíziló Magyarországon.
A kis törpevíziló várhatóan szeptember közepére már meg is tanul úszni. a neve ugyan törpevíziló, de ahhoz képest elég gyorsan növekszik: az első hónapokban akár napi negyed kilót is gyarapodhat. 2-4 hónapos korában már szívesen eszik szilárd táplálékot is, de fél éves koráig együtt kell tartani az anyjával.
Törpevízilóéknál egyébként a kicsiket egyévesen választja le a nőstény, ilyenkor a borjak eléggé agresszívek is lesznek anyjukkal. A hímek 3, a nőstények 3-5 évesen válnak ivaréretté, és 31 éves korukig fogamzóképesek.
A törpevíziló a kipusztulás szélén lévő, igen ritka vastagbőrű állat, hatalmas testű nílusi rokonával ellentétben már csak nagyon kis területen, Nyugat-Afrika őserdeiben él. Négy országban körülbelül két-háromezer példány él szabadon, állományát leginkább az erdőpusztítások, az élőhelyek csökkenése és a vadászat veszélyezteti. Állatkertekben kevesebb mint háromszáz példány él, ezek legnagyobb részben már fogságban született szülőktől származnak.
A Nyíregyházi Állatparkban az utóbbi időben sorra születnek az egyébként nagyon nehezen szaporodó, ritka állatok utódai: néhány évvel ezelőtt elefántbébi, pár hete kis fóka, most pedig törpevíziló szaporulat örvendeztette meg szakembereket és a látogatókat. MTI

Vélemény, hozzászólás?