Posted on Hozzászólás most!

A minisztérium támogatást ígér a sertéstartóknak

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén a tavalyinál jóval nagyobb támogatást kíván biztosítani az állattenyésztési feladatokra, összesen 47 milliárd forintot – szögezi le a VM.
A tárca közleményében emlékeztet: egyik legfontosabb törekvése, hogy az állattenyésztés, ezen belül a sertéstartók gondjain segítsen. A minisztérium állásfoglalásában a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) közleményére reagált, amelyben Sákán Antal elnök a sertéságazat kritikus helyzetére hivatkozva jelezte: demonstrációra is készek, amennyiben követeléseiket a kormányzat nem hallgatja meg. “A szavak ideje lejárt, a tetteknek kell következniük” – hangoztatta Sákán Antal.
A minisztérium leszögezte, hogy tettekben is elkötelezett az állattenyésztés problémáinak megoldásában, ugyanakkor rámutatott: a most demonstrációval fenyegető Sákán Antal a szaktárca szocialista vezetésének tanácsadója volt abban az időszakban, amikor a magyar sertéságazat katasztrofális helyzetbe került. Sákán Antal ugyanis 2008. februárjától 2010. június 30-ig az előző agrártárca tanácsadója volt, s ebben a minőségében összesen 19 millió 150 ezer forint megbízási díjat kapott.
A közleményben a VM felrója, hogy az MSSZ elnöke akkor néhány szakmai színezetű közleményen kívül nem hallatta hangját, nem bíztatta tettekre az előző kormányt. Nem sikerült kiharcolnia egyebek között az ágazat helyzetét döntően befolyásoló úgynevezett négyesmentességhez – négy sertésbetegségféle, amellyel kapcsolatban az Európai Unió elvárja, hogy az állomány mentes legyen tőlük – szükséges néhány tízmillió forintnyi fedezetet sem – hoz példát a VM állásfoglalásában.
Rámutatnak: a Vidékfejlesztési Minisztérium határozott célja, hogy a sertéseknél a négyesmentességet elérje. Ehhez szükséges a PRRS sertésbetegség mentesítésének megkezdése, amelyhez Fazekas Sándor miniszter a forrást már biztosította. Az országos főállatorvos január elsején ezt a programot elindította – emlékeztet a közlemény. Hozzáteszi: a tárca arra törekszik, hogy a magyar sertésállomány mentesítése minél hamarabb befejeződjön. A négyesmentesség elérése ugyanis nagy lépés a magyar piacok megvédéséhez, a hazai sertéságazat helyzetének javításához.
A közlemény kitér arra, hogy az idei évre előirányzott támogatás egyebek között segíti a tenyésztő szervezetek működőképességét, megteremtve ezzel a hazai állatfajták szakszerű nemesítésének, fenntartásának kereteit. A múlt év második felében kényszerű módon leállított, az állattenyésztéshez kapcsolódó támogatási jogcímek (állatbetegségek megelőzése, állati hulla elszállítása) esetében az előző kormányzat messze a valós igények alá tervezte a forrásokat – jegyzik meg.
Ezeket az idei költségvetésben biztosítja a tárca úgy, hogy a tavalyi igényeket visszamenőleg is kielégíti. A közlemény aláhúzza: a sertéstenyésztők állatjóléti támogatására az Európai Unió által megengedett lehető legmagasabb összeget, 6 milliárd forintot ad a VM 2011-ben. Jövőre szintén kiemelten kezelik a tenyésztésszervezési feladatok ellátását, ezzel segítve a hazai tenyészállat-nevelést.
A meghozott és tervezett intézkedések, a nemzeti támogatások növelése érdemben járulnak hozzá a hazai sertéságazat versenyképességéhez és jövedelmezőségi viszonyainak stabilizálásához, a fogyasztók biztonságos hústermékekkel történő ellátásához – mutat rá a Vidékfejlesztési Minisztérium. Egyben jelzi: nyitott minden olyan további javaslatra, amely az európai uniós szabályozással összhangban van, és valóban segíti a sertéstartók helyzetének javítását.

Vélemény, hozzászólás?