Posted on Hozzászólás most!

A napokban lejár több állattartási támogatási határidő

Több állattartáshoz kapcsolódó támogatás beadási határideje is lejár a hétvégén – közölte a Magyar Agrárkamara. Július végéig lehet postázni az idei anyatehén-tartáshoz kapcsolódó, termeléshez kötött támogatási kérelmeket. Hasonló határidővel igényelhető az év második negyedévére vonatkozó sertés állatjóléti támogatás is. A “méhanya-támogatás” kérelmeit az Országos Méhészeti Egyesülethez 2010. július 26-ig lehet benyújtani. A feleslegesen befizetett állattenyésztési hozzájárulás pedig visszaigényelhető a szaktárcától.
Az anyatehén-tartáshoz kapcsolódó, jövedelempótló támogatás célja a hústípusú szarvasmarha tartás támogatása, ezért alapvetően tejtermelő egyedek után nem igényelhető. A kérelmet augusztus 02-ig kell postára adni, az illetékes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségére. A támogatás a tenyészetben regisztrált, minimum három darab, legalább 8 hónapos nőivarú hústípusú vagy kettős hasznosítású szarvasmarha után igényelhető, melyet 6 hónapig kötelezően birtokon kell tartani.
2010-ben is igénybe vehető a sertéstartók részére az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás ellentételezésére szolgáló támogatás. Mértéke sertéseknél összesen 6 milliárd forint. A támogatási igényeket a 2010. II. negyedévre vonatkozóan szintén augusztus 2-ig kell benyújtani az illetékes MVH-hoz. Állatjóléti támogatás sertések esetében közvetlenül vagy kereskedő útján, vágóhídra vagy élve külföldre kiszállított, legalább 70 kilogrammos vágósertésekre, vagy tenyésztésre tovább értékesített koca süldőkre adható.
A sertésnél a támogatás mértéke állategységekre (ÁE) vonatkozik. Ezek a sertésnél a következőként számolandók: 50 kilogrammnál súlyosabb tenyészkocák után 0,5 ÁE, egyéb sertésnél 0,3 ÁE. A nagyobb férőhely biztosítására 1280, természetes feltétel biztosítására a tartási rendszerben 370, fény biztosítására 880, kimarások megelőzésére 1320 forint támogatást lehet igényelni. Takarmányozáshoz ivóvíz minőségű víz biztosításához 1540, almozáshoz legfeljebb 670, míg megfelelő mikroklíma biztosításához 1100 forint támogatás igényelhető.
A méhcsaládok számának szinten tartása jogcím keretében igényelhető “méhanya-támogatás” kérelmeinek benyújtási határideje az Országos Méhészeti Egyesülethez (OMME) 2010. július 26. A támogatás összege a teljes állomány 50 százalékának mértékéig, párzott, petéző méhanyánként 5 euró méhanyánként, párzatlan anyánként, illetve anyabölcsőnként pedig 2 euró egyedenként, illetve darabonként.
Az állattenyésztőket érinti az a felhívás is, melyet a vidékfejlesztési tárca tett közzé – olvasható a MA közleményében. Ebben arra figyelmeztetik a gazdálkodókat, hogy visszaigényelhetik a 2008. január 1-je után feleslegesen befizetett tenyésztési hozzájárulás összegét. Ettől az időponttól ugyanis nem kellett ezt az összeget átutalni.

Vélemény, hozzászólás?