Posted on Hozzászólás most!

A Négy Mancs szerint virágzik a kelet-európai kutyamaffia

Sok eb kerül Nyugat-Európába Lengyelországból, Magyarországról, Romániából és Ukrajnából. Kelet-Európa alacsony árai csábítják azokat a német kutyatartókat, akik szeretnének hazavinni egy fajtatiszta kiskutyát. Ám az olcsó ár gyakran együtt jár a különböző betegségekkel és magatartási problémákkal, sőt előfordulhat az is, hogy a kiskutyák néhány nap után elpusztulnak. Az állatvédelmi szervezetek igyekeznek megállítani ezt a típusú állatkereskedelmet – olvasható a Der Spiegel angol nyelvű oldalán.
A cikk egy, a lengyel határ mentén található Slubicében lezajlott ebvásár példájával kezdi, mely kapcsán megjegyzi: egy fajtatiszta kölyökhöz már 35 és 50 euró (kb. 10 és 14 ezer forint) közötti összegért hozzá lehet jutni.
Bárki, aki elfogad egy ilyen ajánlatot, egyrészt tulajdonosa lesz egy házi kedvencnek, másrészt pedig áldozata lesz a kelet-európai „kiskutya maffiának” – fogalmaznak. Nagyszámban kerülnek ebek Nyugat-Európába Lengyelországból, Magyarországról, Romániából és Ukrajnából, ahol viszont szánalmas körülmények között tartják őket. A kutyákat szeméttel etetik, koszos kennelben tartják, a szukákat pedig évente kétszer ellésre kényszerítik, egészen addig, míg terméketlenné nem válnak. A kölyköket túl hamar eladják, gyakran még csak alig négyhetesek, amikor elválasztják őket az anyjuktól. Így nem csoda, ha gyenge lesz az immunrendszerük, és néha viselkedési zavarral küzdenek – írják. „A kiskutya-kereskedelem egy milliós nagyságú üzletté vált” – állítja Birgit Thiesmann, a Négy Mancs állatvédő egyesület képviselője. A Magyarországon is elhíresült szervezet már évek óta figyelemmel követi ezt a típusú feketepiacot. a szervezet véleménye szerint az internet felgyorsította a kutyakereskedelmet. Thiessmann a cikkben a magyarországi monori ebpiacot is megnevezte.
A Négy Mancs úgy véli, valójában senkinek sem érdeke, hogy gátat szabjon a busás hasznot hozó üzletnek. Becslések szerint a németek kb. 5 milliárd eurót költenek kedvenceikre.

Vélemény, hozzászólás?