Posted on Hozzászólás most!

A PETA aktivistái hazánkban is vetkőztek

Az állatvédő szervezet két aktivistája pénteken a WestEnd előtt félmeztelenül osztogatott szórólapot azért, hogy a szőrmefelhasználás ellen tiltakozzanak. A magyar járókelők jól megnézték a lányokat, de nem sok esélyt láttak arra, hogy egy ilyen akció reményre adhat okot.
“Ti vagytok az istenek” – mondta egy fiatal férfi, aztán elmenőben visszanézett Nicole Matthews és Lindsay Rajt félmeztelen testére, majd nyugtázta, hátulról se rosszak. A WestEnd előtt posztolt két lány, akik azért jöttek Amerikából, hogy a szőrmefelhasználás ellen tiltakozzanak. Matthews szakmája szerint állatorvos, Rajt – aki magyar felmenővel is büszkélkedhet – menedzserként dolgozik a PETÁ-nál (People for the Ethical Treatment of Animals).
„A legtöbb szőrme Kínából származik, de a kínaiak nem veszik figyelembe az állatvédelmi törvényeket, és kegyetlenül bánnak a nyulakkal is” – mondta Rajt, aki az alig hatfokos levegőtől az első pillanatban libabőrös lett. Kolléganője ezzel szemben jóval tovább bírta a hideget, de nem kísérletezett azzal, hogy magyarul szólítsa meg a járókelőket. A két amerikai lány pénteken délben bukkant fel a WestEnd előtt, hogy azt a kevés járókelőt, aki elhaladt előttük, figyelmeztessék az állatok felesleges szenvedésére.

Mi legyen a papírokkal? Az állatvédő szervezet, ahogy ezt korábban is egyértelművé tette, csöppet sem riad vissza a meztelenségtől – és más provokatív megnyilvánulástól –, sőt tabudöntögetéssel hívja fel magára a figyelmet. „Azért nem fogadtam el a szórólapot, mert azt mondtam, oké, egyetértek, de nem gyűjtöm a papírokat. Mit csináljak a papírokkal?” – mondta egy férfi, aki szerint nagyjából nulla a hatásfoka ennek az akciónak. Egy épphogy nagykorú fiatalember szerint viszont biztos nagyobb sikerük van, ha félmeztelenül osztogatnak papírokat, mintha mindezt ruhában tennék. A PETÁ-ról  azonban nem tudta megmondani, hol hallott, és képtelen volt kötni bármihez.
Félmeztelenül szórólapot osztogatni
A leopárdnak öltözött Nicole Matthews a Velvetnek elmondta, a PETA jó kapcsolatot ápol a magyar állatvédő szervezetekkel, és itthon szerencsére már kevésbé kegyetlenül pusztítják el a kisállatokat. Arra a kérdésre, hogy szőrmenagyhatalomként gondol-e Magyarországra a szervezet, nemmel válaszolt, de hozzátette, mindenhova el kell menni, ahol viselnek, vásárolnak szőrmét. Lindsay Rajt pedig hozzátette, hogy azért nem magyar lányokat látunk a placcon, mert bár a szervezet Európában már jelen van, hazánkban még nem, és nem is tervezik azt.
A potenciális vesetranszplantációra várók listáját valószínűleg két fővel növelték azzal a lányok, hogy gyakorlatilag több mint egy órát hiányos fehérneműben, kesztyűben, magas sarkúban töltöttek a szabad levegőn. Az utcán lézengő emberek egyike sem mondta, hogy megérti és megéri ezt tenni [7], de nem is öntötték le őket savval. „Figyelemfelhívásnak jó, de milyen eredménnyel jár, az már más kérdés. Azzal, hogy félmeztelenül szórólapot osztogatnak az utcán, nem fognak sokat elérni” – mondta Dénes, akinek a barátja is hasonló véleményen volt. „Nálam nem érnek el semmit, nem szoktam állati szőrmét vásárolni” – mondta, majd jó szokás szerint a szemetesbe hajította a PETA felhívását. Csak erős idegzetűek kattintsanak a videóra:

Vélemény, hozzászólás?