Posted on Hozzászólás most!

A szomszéd disznókat tart. Mit tehetek ez ellen?

Kérdés: Falun lakunk, de talán a mi szomszédunk az egyetlen, aki disznót tart. A szag és a sok légy zavar minket és másokat is. Szabályozva van a tartható állatok száma? A szomszédban négyen laknak, a disznók száma minimum 10 darab. Tudom, hogy ha tennék ez ellen, akkor az eddigi “jó szomszédság” megszűnne. Érdemes tenni ezért valamit, vagy bele kell nyugodnunk? Az önkormányzatnál az ő rokonai ülnek. Fordulhatnék máshova?
Válasz: Az állattartás céljára szolgáló épületek, helyiségek és melléképítmények építési telken való elhelyezésénél irányadó védőtávolságokat (valamint az egyéb állattartásra irányadó feltételeket) mindig helyi önkormányzati rendelet állapítja meg.
Javaslom, hogy hivatalos úton (írásban) forduljon jegyzőhöz az adott önkormányzati rendeletre illetve arra hivatkozva, hogy az adott ügy közegészségügyi aggályokat is felvet.
Ön arra is jogosult, hogy birtokvédelmi eljárás során kérje annak megállapítását, hogy szomszédja zavarja önöket az ingatlanuk használatában. Amennyiben a jegyző határozatát sérelmesnek tartja, vagy ha a birtokháborítás kezdetétől számítottan több mint egy év eltelt, közvetlenül a bíróságtól kérheti a birtoksértő állapot megszűntetését.
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a kérdésre adott válaszok általános és tájékoztató jellegűek, az eset valamennyi körülménye és a pontos tényállás ismerete hiányában nem minősülnek jogi tanácsnak az Ügyvédi törvény 5. § (1) bekezdés c) pontja értelmében és nem helyettesítik azt.

Vélemény, hozzászólás?