Posted on Hozzászólás most!

A téli madáretetés állatvédelemre tanítja a gyerekeket

A téli madáretetés különleges öröm, segíthetünk átvészelni szárnyas vendégeinknek a telet, és emellett a kis madárkák téli megfigyelése olyan különös öröm, amely felelősségre, gondoskodásra és tudatos állatvédelemre szoktatja a gyerekeket. De hogyan tegyük, hogy jó szándékunk ne vezessen szárnyas barátaink pusztulásához? Mit tegyünk a madáretetőbe? Szükség van-e egyáltalán a téli madáretetésre?
Az etetést csak a fagyok beálltával kezdjük, illetve ha hó fedi be a tájat és csak azok elmúltával, február végén fejezzük be. Ha korábban kezdjük, elvonjuk őket a fák tisztogatásától! Ha elkezdtük az etetést, tegyük azt folyamatosan, mert a hozzánk szokott madarak számítanak rá.
Az etetéshez legjobb a napraforgómag, ezt a legtöbb madár szívesen fogyasztja. A napraforgó tányért egyszerűen kitehetjük az erkélyre, vagy beleszúrhatjuk a földbe, így egyben dekoratív madáretetőt is kapunk. Akaszthatunk a fákra félbetört diót és füstöletlen, fűszermentes szalonnát, madárkalácsot. A rigók, a vörösbegyek szívesen fogyasztanak apróra vágott sárgarépát, almát. Ők azonban néhány pintyfélével együtt a földön keresik élelmüket, ezért érdemes a bokrok aljára, hó és macskamentes helyre szórni a nekik szánt csemegét. A meggyvágó és a zöldike szívesen csemegézik a bolti kanári eleségből.
Mivel ne etessük a madarakat! – Ne rakjunk kenyérmorzsát az etetőbe, mert ha nedvesség éri, könnyen megsavanyodik, és halálos bélgyulladást okozhat. Nyugodtan etethetünk kenyeret a Duna-parton repkedő dankasirályokkal vagy az ablakra járó balkáni gerlékkel, verebekkel.
Milyen legyen a madáretető? – Etetőnek bármi megfelelhet, legyen az műanyag flakon vagy konzervdoboz, de egy szép fából készült etető egész évben dísze lehet ablakunknak, kertünknek. Az elhelyezésnél ügyeljünk arra, hogy macskák ne érjék el az etetőt! Forrás: Stop.hu

Vélemény, hozzászólás?