Posted on Hozzászólás most!

A tudósok ember és állat keresztezésére készülnek

A brit parlament az állati és emberi sejtek egyesítéséből létrejövő embriókon való kísérletezés engedélyezésére készül. A képviselők nagy többséggel 336-176 visszautasították azt a törvénytervezetet, amely betiltotta volna az ilyen kísérleteket.
A szavazás előtt az állati és emberi sejtek egyesítésével folyó kísérletek mellett foglalt állást Gordon Brown miniszterelnök és a konzervatív ellenzék vezetője is, bár azon az oldalon komoly ellenzői is vannak a folyamatnak, ezért feloldották a frakciófegyelmet a szavazás idejére.
A készülő törvény lehetővé tenni, hogy az emberi és például tehén, vagy nyúl sejtekből létrejövő embriókat két hétig életben tarthassák. Tiltja azonban, hogy például anyaméhbe ültessék, és kihordassák.
Ember és tehén hibrid embriót már állítottak elő brit tudósok Newcastle-ben, de ezt 3 nap múlva elpusztították. A kísérlet elvégzéséhez külön engedélyt kapott az intézmény a brit kormánytól. A tudósok nagy jelentőséget tulajdonítanak a hasonló eredményeknek, mert azt remélik, hogy sikerül pótolni a nagyon kis mennyiségben rendelkezésre álló emberi őssejteket, melyeknek nagy szerepet szánnak a betegségek gyógyításában, illetve a beteg szervek pótlásában.
Az ACT amarikai biokutató cég Worcesterben és a Wisconsin egyetemen már 10 éve foglalkozik emberi és tehén sejtek egyesítésével, majd embrió kreálásával. Dél-koreai kutatók 2002-ben megismételték az amerikai kísérleteket, a kínaiak 2003-ban hozták létre az első hibrid embriót nyulak felhasználásával. Tehát a lavina elindult, és aligha lehet megállítani.

Vélemény, hozzászólás?