Posted on Hozzászólás most!

A Tyrannosaurus rex gyorsabb volt bármely korabeli állatnál

A Tyrannosaurus rex, azaz a “zsarnokgyík”, amelyet minden idők egyik legnagyobb szárazföldi húsevőjeként tartanak számon, gyorsabb volt, mint bármely korabeli állat – állítják kanadai kutatók, akik vizsgálataikról a The Anatomical Record című folyóiratban számoltak be.
A héttonnás, 4 méter magas és 12 méter hosszú kolosszusokat sokan tunya dögevőknek gondolják, ám az Albertai Egyetem kutatói Scott Persons paleontológussal az élen úgy vélik, hogy a T. rex a farok csontszerkezetének és izomzatának köszönhetően igencsak fürge lehetett – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában. “A paleontológusok szerint a farok pusztán a szörny hatalmas fejének az ellensúlyozására szolgált, ám ez távolról sincs így” – fogalmazott Persons.
A kanadai paleontológusok kutatásaik során összehasonlították a T.rex farkának szerkezetét modernkori hüllőkével, így például a krokodiléval, valamint a komodói varánuszéval (komodói sárkányéval). E vizsgálatok során arra a következtetésre jutottak, hogy a farok legerőteljesebb izmai mindnyájuk esetében a combcsonthoz kapcsolódnak. Ezek az úgynevezett caudofemoralis izmok biztosítják a farokcsapások erejét, amelyek a gyors előrehaladást teszik lehetővé.
Persons és munkatársai azonban egy lényeges eltérésre is felfigyeltek a T. rex és a modernkori hüllők között. A farok alakját és erejét a farokcsigolyákhoz kapcsolódó csigolyabordák biztosítják. A zsarnokgyík esetében a csigolyabordák a farok végétől számítva sokkal távolabb kezdődnek, mint a krokodil vagy a komodói sárkány esetében. Ez a sajátosság nagyobb mozgásteret engedett a caudofemoralis izmoknak, amelyek szabadabban, nagyobb erővel húzódtak össze, illetve ernyedtek el. A csigolyabordák hiányában ezek az izmok nagyteljesítményű “erőműteleppé” váltak, lehetővé téve a zsarnokgyíknak a futást.
A T. rex csontjainak mérései és számítógépes modellezés alapján Personsék arra a következtetésre jutottak, hogy a zsarnokgyík izomtömegét korábban legkevesebb 45 százalékkal becsülték alá. Ennek alapján sokan úgy gondolták, hogy a T.rex nem rendelkezett elegendő izomerővel a futáshoz, ami a sikeres vadászat záloga – ez viszont a zsarnokgyíkot a dögevésre kárhoztatta, meg kellett elégednie más húsevők által hátrahagyott maradékokkal. Ami a T.rex tényleges sebességét illeti, a kanadai kutatók szerint nehéz ezt pontosan meghatározni, ám bizonyosan lekörözött bárkit a saját ökorendszerében.

Vélemény, hozzászólás?