Posted on Hozzászólás most!

A vakvezető kutyák is színtévesztők

Még a vakvezető kutyával közlekedő látássérülteknek is szükségük van a járókelők segítségére, mivel a gazdáikat kísérő állatok színtévesztők, és nem ismerik fel a számokat sem – erre hívta fel a figyelmet egy alapítvány a Fehér bot világnapja alkalmából. Egy felmérés szerint a látók 60 százaléka azt hiszi, a vakvezető kutya tudja, mikor mutat zöldet a közlekedési lámpa.
A kutyák színtévesztők és nem lehet megtanítani őket a számok felismerésére, éppen ezért a vakvezető kutyával közlekedő látássérülteknek is szükségük van a járókelők segítségére például ahhoz, hogy a helyes buszra szálljanak fel, vagy átkeljenek a zebrán – hívta fel a figyelmet a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány a Fehér bot világnapja alkalmából.
Az alapítvány 2012 nyarán és őszén közel 430 válaszadó bevonásával készített kérdőíves felmérést, amiből az derül ki, hogy az emberek nem tudnak eleget a vakvezető kutyákról, ezért többségükben fel sem merül, hogy felajánlják segítségüket a kutyával közlekedő látássérülteknek.
A megkérdezettek kevesebb, mint egynegyede (23 százaléka) tudta a vakvezető kutyákra vonatkozó mind az öt kérdést helyesen megválaszolni – ismerteti a felmérés eredményét az alapítvány az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. A válaszadók 40 százaléka tévesen úgy gondolta, hogy a vakvezető kutya tudja, melyik buszra kell felszállni, és ennél is többen, 60 százalék válaszolta azt, hogy a kutya tudja, mikor mutat zöldet a lámpa.
Az alapítvány szerint ezeket a tévesen rögzült ismereteket meg kell változtatni, hiszen egy vakvezető kutyával közlekedő ember számára is létfontosságú, hogy segítséget kapjon a lámpánál való átkeléshez, illetve ahhoz, hogy a megfelelő buszra szálljon fel.
A felmérésben a válaszadók túlnyomó többsége (96 százalék) tisztában volt azzal, hogy a kutya elvezeti a látássérültet a zebrához, és a legtöbben (91 százalék) ismerték azt a szabályt, hogy simogatással nem szabad megzavarni munka közben a vakvezető kutyát. A válaszadók 73 százaléka helyesen tudta azt is, hogy a kutyán csak akkor van hám, amikor vezet. Forrás: Nol.hu

Vélemény, hozzászólás?