Posted on Hozzászólás most!

A vakvezető kutyákból óriási hiány van

A hazánkban élő mintegy negyvenezer vak ember életét mindössze 120 kutya segíti – mostanra az eddig is támogatásokból tengődő kiképző iskolák a csőd szélére kerültek.
Sajnos az egyre nehezebb gazdasági helyzet miatt az adományozók csatornái is elapadtak. Egy kutya kiképzése 1,8 millió forintba kerül. A kutyát ellenben vagy ingyen, vagy jutányos áron adják oda rászorulóknak.

Hazánkban 40 ezren élnek vakon, és évente további 6000 ember veszíti el látását. Életüket mindössze 120 kutya segíti. Egy vakvezető kutya sokszor a minőségi életet jelenti a látás nélküli életet élők számára, mivel így a kutya el tud szakadni a faltól, és jóval szabadabb életet élhetnek.
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége kutyakiképző iskola például egyszeri 50 ezer forintért adja használatba a többnyire labrador retriever, illetve golden retriever fajtájú kutyákat, amelyek, ha igény van rá, életük végéig szolgálnak a vak gazdánál.
A kutyaiskola most már kizárólag adományokból él, mivel a korábbi Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól utoljára tavalyelőtt kaptak pályázaton nyert pénzt. Tavaly nem írtak ki pályázatot, ugyanakkor az új minisztérium, a NEFMI szándékai még nem ismertek előttük. A kiképzés folytatására az egyetlen lehetőség a pályázaton való részvétel. Rosszabb helyzetben van a 2003 óta működő Somlai Angyalka Alapítvány, amely a kezdeti lendület után éppen most kényszerül a kutyakiképzés megszüntetésére. A magányszemélyek és cégek adakozó kedve megcsappant, beszűkültek a pályázati lehetőségek is. Még az szja nekik utalt egy százaléka látszott a legbiztosabb forrásnak, évi 3 millió forintra tettek így szert.
Költségeik megnövekedése odáig vezetett, hogy most mondanak fel utolsó munkatársuknak. Ha teljes kapacitással dolgozhatnának, évente tíz kutyát tudnának kiképezni. Az alapítvány az elmúlt két évben hat kutyát adott a vak embereknek, méghozzá ingyen.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtóosztályán elmondták, hogy csak a költségvetésről szóló törvényjavaslat elfogadása után tudnak érdemi választ adni a vakvezető-kutyakiképzéssel kapcsolatos kérdésünkre – írta a Népszava.

Vélemény, hozzászólás?