Posted on Hozzászólás most!

A végrehajtó lefoglalta – a kutyát

Egy lengyelországi asszony az értékeiért küzd – házának részleteit ugyanis nem tudja fizetni. A végrehajtó összeírta azokat a tárgyakat, amelyeket a ház adóssága fejében elárvereznek. A televíziót, a DVD lejátszót – és a kutyát. Az ugyan az ötéves kislányé, de tulajdonosként a felnőtt mama nevére írták.
– Egy nap jött a végrehajtó, és elkezdte felírni azokat a dolgokat a lakásban, amelyeknek értékük van, amiket el lehet adni. Gyakorlatilag semmim nincs, mert a ház is a férjem nevén van – meséli az adós asszony, akinek a nem fizetett hitele miatt párezer zlotys tartozása van. – A televízió és a DVD lejátszó tényleg az enyém, ezután az úr ránézett a kiskutyára és azt kérdezte, ez meg kié? Én hülye meg azt mondtam, hogy papíron az enyém, hiszen az állat dokumentumában valóban én szerepelek tulajdonosként, mert ugyan Kulka (ez a neve) a kislányomé, a családtól kapta, de egy fajtatiszta kutyának csak felnőtt tulajdonosa lehet.
A végrehajtó tehát beírta a listába: „egyéb ingóság”, mellette a lánykutyus hasára tetovált szám is szerepel. Egyben kötelezte az asszonyt az „ingóság” jó állapotban tartására.
A wejherówi végrehajtó, Edmund Fudalewski elismeri: – Az ügy nem tipikus, de jogunk van az ilyen típusú tulajdont is lefoglalni, nincs ebben semmi rosszindulat – mondja. Már meg is becsülték, mennyiért fogják a licitáláson meghirdetni az egyéves állatot, a kikiáltási ár 1875 zloty lesz – mert amúgy egy boston terrier átlagosan 2500 zlotyba kerül.
A fehér-fekete „egyéb ingóság” jól van, imádja kis gazdáját, az ötéves Hannát. – A legjobban a zoknikkal szeret huzakodni – mondja a kislány. Az egyik ismert tenyésztő szerint ez a fajta állatka rendkívül alkalmas társaság a gyermekeknek, alkalmazkodó, a végletekig ragaszkodik imádott gazdájához, ráadásul nagyon játékos is. Az ismert társadalompszichológus professzor, Hanna Brycz nem akarja elhinni a történetet. „Erről értelmetlen is beszélnünk, annyira egyértelmű mindenki számára, még akkor is, ha nem szakmabeli, hogy a gyermek nagyon erősen kötődik az állatához és trauma, ha attól elszakítják.”
Az Animals állatvédő társaság képviselője, Pawel Gebert szerint a jognak megfelel, ha az állatot dolognak kezelik, de az tulajdonosához és lakhelyéhez ragaszkodik, tehát igenis szenvedni fog, ha attól elszakítják és eladják. Úgy véli, ez már ellentétes az állatok védelméről szóló jogszabályokkal.
S hogy mi lesz a kis állattal? Az adós édesanya most a banknál próbál megoldást találni, s valahogy kifizetni saját kiskutyája “árát”. Boldog lehet az a társadalom, amelyben az állat nem “ami”, hanem “aki”. Forrás 168 óra.

Vélemény, hozzászólás?