Posted on Hozzászólás most!

A világ legnagyobb kutyatemetője

A világ legnagyobb kutyatemetője: egyetlen tömegsírban több ezer állatmúmia! A kutya már ősidők óta hűséges társa az embernek, bizonyítja ezt az a kutyatemető is, ami Szakkarában található, s korát kb. i. e. 747-730 körülire becsülik.
Az állattemető nem új keletű: Jacques de Morgan francia bányamérnök, geológus és régész 1897-ben fedezte fel Kairó közelében, Szakkarában, de az idők során feledésbe merült. Most azonban újra a fókuszba került, és a Cardiffi Egyetem régészei el is kezdték már a feltárást.
A tetemek többsége néhány órás vagy néhány napos kölyök volt, amikor feláldozták és mumifikálták. Egyetlen tömegsírban 180 ezer macska maradványait fedezték fel. A brit régészek szerint a katakombák mintegy nyolcmillió állattetemet rejtenek.
Szakkarában két rituális helyszín is volt az ebek számára. Az egyik közvetlenül Anubisz, az alvilág sakálfejű istenének szentélye alatt húzódott: itt áldozták fel a papok a templom kenneljeiben tartott kutyákat.
Feltárásaink azt jelzik, hogy abban az időszakban igencsak eltérő volt a kapcsolat ember és az általa bálványozott állat között, mivel sok állatot akkor öltek le és mumifikáltak, amikor még néhány órásak, vagy naposak voltak. Ezek nem áldozati állatok voltak. Az állatmúmia felajánlása vallásos jellegű volt, az állat közvetítő volt az adományozó és az istenek között – magyarázta a feltárás vezetője, Paul Nicholson.

Vélemény, hozzászólás?