Posted on Hozzászólás most!

A világ legnagyobb vadló ménese él a Hortobágyon

Hortobágy – A világ legnagyobb vadló ménese él a Hortobágyi Nemzeti Parkban. 1997-ben csupán 25 példány érkezett hazánkba, a sikeres tenyész programnak köszönhetően mára 158 lóra és 27 csikóra duzzadt a család.
A przewalski az egyetlen vadló fajta ami még fennmaradt, ám belőlük is alig 2000 egyed él jelenleg a világon. Ennek oka, hogy a szívós állatokat megpróbálták keresztezni a házi fajtákkal, sikertelenül. Ez viszont az állomány csaknem teljes kipusztulását okozta.
– A przewalski vadló eredetileg Kínában és Mongóliában volt honos. Az állatoknak jobb a tűrőképessége, és erősebbek a házi társaiknál, azonban egyáltalán nem szelídíthetőek, senkit sem tűrnek meg a hátukon. Ezért gondolták, hogy a két fajt keresztezve szívósabb lovak születnek. Ám a félvérek is túl vadak maradtak – magyarázta Bradenber Krisztin, a vadaspark vezetője.
– A vadlovakat az 1800-as évek végén teljesen kihaltnak hitték, ám egy német testvérpár megmentett 12 példányt, amelyek európai állatkertekbe kerültek. Belőlük származik a ma élő összes állat. Forrás: Blikk.hu

Vélemény, hozzászólás?