Posted on Hozzászólás most!

A Vörös-tenger élővilágát veszélyezteti az egyiptomi olajszennyezés

Az egyiptomi Vörös-tenger partjainál, Hurghada közelében lévő olaj szennyezés a régió tengeri élővilágát veszélyezteti, és számos környezet védelmi ügynökséget arra késztetett, hogy a part menti olajplatformok szigorúbb szabályozását követelje.
Nagy mennyiségű olaj jelent meg az utóbbi napokban Hurghada üdülőhelyei környékén. Ezek a helyek több millió turistát vonzanak, akik búvárkodni és merülni érkeznek – állítja a Hurghada Környezet- és Természetvédelmi Ügynökség (HEPCA).
A szervezet igazgatója, Amr Ali szerint, „négy vagy öt napja kezdődött, és a felelős cégek nem szóltak senkinek. Katasztrofális a helyzet.” Az olajszennyezést Hurghadától északra, egy part menti olajplatform szivárgása okozta. Az olaj beszennyezte a védett területeket és már megjelent a nyaralóhelyeken is a partokon. Ali elmondta, a cégek megtérítik a károkat, ám ők leginkább a környezeti károk miatt aggódnak. „Intézkedéseket foganatosítunk, többek között jogi keretek között is, hogy biztosítsuk, ez még egyszer nem történik meg” – mondta.
A HEPCA figyelmeztetése a jelenleg is folyó, mexikói-öbölbeli erőfeszítések közepette érkezett. Az öböl olajszennyezése már törékeny ökoszisztémákat károsított Amerika déli partjai mentén, és felfüggesztette a régió többmilliárd dolláros halászati iparát. A hurghadai székhelyű, nem kormányzati HEPCA a Vörös-tenger természetes menedékeinek védelmén dolgozik.
Egyiptom környezetvédelmi és turisztikai minisztériumai azt mondták, az olajszennyezést megfékezték, és intézkedéseket tettek, hogy „kezelni tudják az olaj okozta szennyezést” – olvasható a MENA hírügynökségnél. A hasznot hajtó turisztikai ipart védő hatóságok minél előbb meg akarták oldani a problémát. A szennyezés helyszínét szombaton, két miniszter is meglátogatta. A HEPCA szerint azonban ez kevés.
„A látogatások nem segítenek. Egyértelműbb cselekvési tervet szeretnénk látni” – mondja Ali. „Azt is szeretnénk látni, hogy ezekre a part menti platformokra szigorúbb szabályozást rónak ki, hogy biztosítsák, a természetes területek védve legyenek” – mondja.

Vélemény, hozzászólás?