Posted on Hozzászólás most!

A vörösiszap útja: állattetemek és szérsodort használati tárgyak

Devecseren több mint 100 önkéntes dolgozott a nemzeti ünnepen, hogy hétfőre megtisztulhasson. Három hete folyik a “lélekölő munka” az iszapáradat által elöntött három településen, most közel 700 fő munkálkodik szinte folyamatosan a kárelhárításon. Devecser egyharmada még mindig vörös másfél méteres magasságig, állattetemek és szétszórt használati tárgyak jelzik az iszap útját. Példamutató az összefogás a térségben, de megjelentek a tolvajok is a városban. Állatmentés Devecseren képek itt.
Az iszapömlés sújtotta Devecseren munkával telt a nemzeti ünnep. A Caritas ideiglenes segélyközpontjában csak egy önkéntes lány sóhajtása jelezte, tényleg, ma 23-a van. “Meg kellene igazítani a kitűzött lobogót” – tette még hozzá.

Három héttel azután, hogy a timföldgyár zagytározójának 10-es kazettája beszakadt Devecseren közel 100 önkéntes dolgozik a hatóságokkal együtt, hogy a kitűzött célt elérjék: a falut meg kell tisztítani hétfőre. A 56-os forradalomra és szabadságharcra nem emlékeznek tehát Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen – a helyiek legnagyobb öröme, hogy süt a nap, és nem esik az eső.
A hét elején viszont esett, a talaj még jobban felázott és fellazult, az elöntött területeken van, ahol 30 centire is elsüllyed az ember lába. Az “égi áldás” már csak azért is tetézi a bajt, mert az eső a lúgos kémhatású és szennyező vörösiszapot könnyen bemossa a talajba még nagyobb károkat okozva ezzel. Egy kis csapadék ráadásul alámoshatja a még ép tározókon felfedezett repedéseket is.
A közel ötezer lakosú Devecseren 297 házat rongált vagy semmisített meg az október 4-én kiömlő és közel 4 órán át hömpölygő vörösiszap. A város közel egyharmadát érintette a katasztrófa. Most a látvány lehangoló. Elhagyott és üres házak a főtér mögött, melyeken a tulajdonosok telefonszámai láthatóak. Bizonyos szakaszokon az iszapömlés olyan nyomot hagyott, hogy az embernek az a benyomása, mintha direkt festettek volna több házra egy vörös sávot egy-másfél méter magasságban. Mindenféle használati tárgyak hevernek elszórva, néhol még mindig vannak állattetemek is. Az önkéntesek a valamikori Batthyány utcába mennek dolgozni. A kármentési tervet a szakemberekkel minden reggel megbeszélik, mindenki tudja mi a dolga, kevés a felesleges mozdulat. Köszönjük MAL Zrt amit okoztál, képek  itt.
Alapvetően két fontos munkája van azoknak, akik terepre mennek dolgozni: iszapot kell lapátolni és gipszet kell széthinteni az elöntött területeken. Több mint 300 tonna iszapot és földet mozgattak már meg az itt dolgozók, a munkagépek mellett sokan lapáttal és talicskával veszik fel a küzdelmet a vörös áradat nyomai ellen. Szinte percenként tűnnek fel teherautók, hozzák-viszik a vörösiszappal megtelt konténereket. Az így összegyűjtött iszapot a Mal Zrt. egyik eddig üres tározójába viszik, amely hamarosan megtelik.
A gipsz szétterítésében bobcatek segítenek, de a mély talajba bemerészkednek a nagyobb szállító járművek is. Helyiekkel szinte nem is találkozni. A város épen maradt részében sincs nagy mozgás, a polgármesteri hivatal és a templom körül berendezkedtek a különböző segélyszervezetek, akik folyamatosan gondoskodnak az adományok elosztásáról. A kiadó helyeken most is sokan várnak a sorukra. E mellett ebédet készítenek a helyben dolgozóknak.
Mindenhol adnak az önkénteseknek felszerelést, de az igazi és megbízható munkaruha (kesztűy, overál, védőszemüveg) csak a kijelölt központokban szerezhető be. Az önkéntesek fehér, vastag overálban, gumicsizmában, egy vékonyabb vászon- és egy vastagabb gumikesztyűben valamint védőszemüvegben és maszkban dolgoznak. “Ha a szemedbe megy az iszap, ma nem otthon alszol, hanem viszünk a kórházba” – mondja Ali, aki szintén régóta teljesít önkéntes szolgálatot Devecseren, mint mondja, “állampolgári kötelességből”. A munka már a felszerelés miatt sem egyszerű, a szemüveg leszűkíti az ember látóterét, az overálban pedig meg lehet sülni. A maszkot időnként cserélni kell, ez látszik is amúgy: 2-3 óra után már vörösre színeződik a textil.
Az önkéntesek munkája sziszifuszinak tűnik. “Hosszú távon elég lélekölő.” – mondja az egyik egyetemista srác, aki először érkezett a katasztrófa sújtotta övezetbe segíteni. Ahogy a lapáttal elhord az ember egy darab iszapot, és látja a barna föld addig rejtett színét, máris egy újabb adag vörösiszap folyik a helyére. A gipsszel is vigyázni kell, hívja fel az önkéntesek figyelmét a már veteránnak számító Tivadar, aki külön buszt kért az egyetemétől, hogy többen lejöhessenek segíteni. “Egy centi vastagon kell beszórni a kijelölt területet, hogy maradjon még anyag” – magyarázza munka közben. Kolontár és Devecser tájkép csata után, képek itt.
A városban minden sarkon rendőrök állnak. “Az értékeire vigyázzon, sajnos lopnak” – mondták szinte azonnal a Privátbankár tudósítójának leérkezésekor a segélyközpontban. Ettől függetlenül úgy tűnik, hogy a városban lévők fegyelmezetten dolgoznak a kárelhárításon, mindenki igen segítőkész. A maszkok és védőfelszerelések viselésében már nem mindenki következetes. A levegő egy hete még vöröses árnyalatban játszott az ajkai kistérség felett, ma már ugyan nem, de nem árt az elővigyázatosság. Ez hatványozottan igaz azokra, akik az iszapban dolgoznak, illetve azokra, akik hosszabb időt töltenek Devecseren.
Az önkéntesek mellett katonák, tűzoltók és katasztrófavédők dolgoznak Devecseren. A faluba bejutni nem egyszerű, több ellenőrző ponton kell áthaladni: csak az mehet be, aki dolgozik. A hétvégére a halottak napja miatt enyhítettek egy keveset a szigoron. A budapesti tűzoltók már elhagyták Veszprém megyét, de a tisztítókocsik közül sok a fővárosból van, hatalmas betűkkel hirdetik: “Együtt a tisztább Budapestért!”
Nehéz elhinni, hogy hétfőre végezhetnek a munkával, hiszen nagyon sok a tennivaló. Elgondolkodtató, hogy a főút másik oldalán lévő kastélyparkot már “tisztának” minősítették, hiszen az iszapár nyoma még mindig ott van a fák törzsén, ha magát a mérgező masszát már el is takarították a földről. Tiszta, ahhoz képest, ahogy két hete kinézett, de soha nem lesz olyan, mint volt. Vasárnapra még több önkéntest várnak, és még több kamion áll munkába a hírek szerint. Az itt dolgozók lelkesedésén nem fog múlni a “siker”, ez szinte biztos. Az összefogás és a segítőkészség példátlan. “A MAL Zrt minden kárt fizessen meg!” – ha egyetértesz, itt jelezheted.
Közös hullámhossz: A lakosságot egy közös rádióadó elindulásával tájékoztatják a hatóságok. A Közös Hullámhossz rádió a 103 Mhz-en fogható péntektől – olvasható a városban kiragasztott tájékoztatókon. A plébánia udvaráról lövik ki az adást az éterbe, a munkát más rádiósok és főiskolások szervezték meg és segítik. Forrás: Privátbankár, MTI

Vélemény, hozzászólás?