Posted on Hozzászólás most!

Állati hőség

Embert s állatot egyaránt próbára tesz a nyári forróság – különösen, ha városlakó. Miként nekünk is különösen oda kell figyelnünk házi kedvenceinkre a hőségben, úgy kell vigyázniuk az állatkerteknek a közönség kedvenceire. A Fővárosi Állat- és Növénykert egyik jegesmedvéje Budapesten, a másik Kölnben született, tehát sosem jártak a hideg égövben, ahonnan származnak. Így aztán hozzá vannak szokva az itteni éghajlathoz, nyilván könnyebben is viselik a meleget. Mégis igyekeznek a kedvükre tenni a gondozók a kánikulában.
– Jégtömböket kapnak, amelyekbe hal, zöldség, gyümölcs van belefagyasztva. Ezekkel aztán szívesen eljátszogatnak a medencéjükben: egyrészt hűsítik velük magukat, másrészt finomat esznek – mondta a sajtóreferens.
– A pingvinekhez árnyékoló vitorlákat tettünk, illetve vízpárazuhanyrendszert telepítettünk. Imádnak is ezek alá beállni. De egyébként a kifutók alapvetően úgy vannak kialakítva, hogy minden állat árnyékba, illetve vízbe tudjon menni.
A Nyíregyházi Állatparkban is jeges csemegével segítik elviselni a forróságot a jegesmedvéknek
– A majmoknak is adunk be speciális fagylaltot: fagyasztott szörpöt, gyümölcslevet. Az elefántokat rendszeresen slagoljuk, a madaraknak mindig van friss vizük az itatójukban, illetve kapnak frissítő vízpermetet is – sorolta Szalay Rita, az állatkert munkatársa. De nem csak az állatkertek lakóit, a házi kedvenceket is zavarja a kibírhatatlan hőség.
– A forróságban reggel hét és este nyolc között ne legyenek kint a kedvencek a szabadban! Pihenjenek hűvös, levegős helyen! Néha locsoljuk le a kedvenceket! A vizes bunda levezeti a hőt. A hosszú szőrt nyírassuk le – tanácsolta az állatorvos.
A képen a Nyíregyházi Állatpark jegesmedvéje jégbe fagyasztott halcsemegét kap. További képek itt. Forrás: Blikk.

Vélemény, hozzászólás?