Posted on Hozzászólás most!

Állatkínzás! Mit tegyek?

Cerberos Egyesület - ÁllatkínzásMi is az állatkínzás? Elsősorban: bűncselekmény! Semmiképp ne maradjunk közömbösek, hiszen a törvény is tartalmazza, hogy az az ember, aki brutalitásával vagy hanyagságával az állatnak szenvedést okoz, a társadalomra nézve is veszélyes lehet. Magyarán: aki az állatot bántalmazza, emberrel is megteheti!
Az állatkínzás a törvény szerint “az olyan indokolatlan bántalmazás, vagy bánásmód alkalmazása, amely alkalmas arra, hogy a gerinces állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza”.
Mit is jelent ez a gyakorlatban? – Tehát nem csupán az az állatkínzás, ha valaki fizikailag brutálisan bántalmaz egy állatot – ami ráadásul már minősített eset. A nem megfelelő bánásmódhoz tartozik például, ha valaki az állattal szemben mulasztást követ el: éhezteti, sőt az is, ha az állatnak szenvedést okoz – mondjuk oly módon, hogy egy kutyát kétméteres láncon tart, és így az a mozgásigényét nem elégítheti ki.
Cerberos Egyesület - ÁllatkínzásCerberos Egyesület - ÁllatkínzásHa ilyesmit tapasztalunk, ne menjünk el tétlenül mellette, hiszen bűncselekmény tanúi vagyunk!
De hova is fordulhatunk?
– tehetünk feljelentést – minta itt – az illetékes rendőri szervnél, ahol hivatalból kell intézkedjenek
– fordulhatunk a helyi önkormányzatnál a jegyzőhöz, esetleg az állattartási felügyelőhöz, aki meg kell tegye a szükséges intézkedéseket
– kérhetjük állatvédő szervezet segítségét, amely jogosult az állami szervektől, önkormányzatoktól intézkedés megtételét kérni, sőt bírósági pert is indíthat
– közvetlenül az ügyészhez, aki jogosult bírósági keresetet benyújtani
Nagyon fontos tudnivaló, hogy bárhova is fordulunk, kérhetjük névtelenségünk megőrzését! Forrás: Cerberos Egyesület

Vélemény, hozzászólás?