Posted on Hozzászólás most!

Állatmentő akció a honvédség segítségével

Több mint háromszáz mázsa takarmányt szállított a Magyar Honvédség harci járműve péntek délelőtt a Nógrád megyei Ludányhalászi határában egy árvízzel körülvett területre. A dombos részen ötszáz szarvasmarha rekedt, közülük száz már elpusztult.
Ökrös László, a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság titkára a Független Hírügynökségnek elmondta: a honvédség úgynevezett PTSZ lánctalpas úszó harci járművét Mátyásföldről szállították Ludányhalásziba. A járművet Becsó Zsolt bizottsági elnök kérte a honvédelmi minisztertől, hogy megmenthessék a százmillió forint értékű szarvasmarha-állományt. A gazdák a szabad tartáson lévő állatokat az árvíz óta nem tudják ellátni, mivel az Ipoly által elöntött legelőjük megközelíthetetlen.
Ökrös László közölte: három agrárvállalkozás körülbelül százmilliós értékű állatállománya került veszélybe, amelyből száz szarvasmarha, illetve borjú pusztult el. A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság titkára szerint fertőzésveszélytől nem kell tartani, a tetemeket mésszel lefertőtlenítették, és amint az ár levonul, veszélyes hulladékégetőbe szállítják. A honvédségi jármű költségeihez a gazdák 280 ezer forinttal járulnak hozzá, az állatmentő akciót a helyi és a megyei önkormányzat is támogatta.

Vélemény, hozzászólás?