Posted on Hozzászólás most!

Állatok a párnádban

Gondoltad volna, hogy párnád súlyának egyharmadát bogarak, elhalt bőrdarabkák, poratkák és azok ürülékei teszik ki? Tudósok szerint a párnák – valamint a hálószoba fülledt levegője – ideális táptalajul szolgálnak a nem kívánatos betegségek elszaporodásának, az influenzától kezdve a bárányhimlőn át egészen a lepráig. Noha egyes bogarak csak kórházi környezetben vagy trópusi éghajlaton bukkannak fel, létezik számos változat, mely inkább az ágyban érzi otthon magát – figyelmeztet mindenkit Dr. Arthur Tucker, aki számos betegek által használt kórházi párnát vizsgált végig Londonban. A szakadások, elfeslések révén a baktériumok sokszor eljutnak a párnatöltetig, így akár az E.coli baktérium vagy más légúti és húgyúti fertőzéseket terjesztő kórokozó is elszaporodhat odabenn, és vígan terjedhet tovább a kórházi betegek között.
Akik allergiások, azoknak még jobban oda kell figyelniük arra, min alszanak. Tollal töltött párna helyett válasszanak szintetikus anyagút, és vonják be antiallergén huzattal. Segíthet az is, ha rendszeresen hatvan fokon mosod és időnként egy napra a fagyasztóba helyezed a párnákat, forró nyári napon pedig érdemes a szabad levegőn szárítani azokat.
Kathleen Hudley szakértő egyszerű módszert ajánl arra, hogy megállapítsd, ideje-e kicserélni párnákat. Hajtsd félbe, helyezz rá egy könyvet, és várj. Ha a párna leveti a ráhelyezett tárgyat és visszaveszi eredeti formáját, akkor még bátran használhatod.
A fenti adatokat talán megrémítenek, de Hugh Pennington bakteriológus professzor szerint nem kell túlzásba vinni az aggodalmaskodást, hiszen a párnák csupán azokat az élősködőket tartalmazzák, amelyek már amúgy is rajtunk vannak, és amelyeket párna nélkül is kiválóan terjesztünk egymás között – adta hírül a MediPress.

Vélemény, hozzászólás?