Posted on Hozzászólás most!

Állatok a Szent Péter bazilikában

Szokatlan könyv mutatja be, hányféle állatot “rejtenek” a Szent Péter bazilika szegletei: a vatikáni állatdíszítéseket katalogizáló művészettörténész, Sandro Barbagallo a legnehezebben a macskát találta meg.
Szarvasok, galambok, kígyók, lovak, bárányok, sasok és halak népesítik be a világ legnagyobb keresztény bazilikáját. A székesegyház külső és belső díszítésein állatok után kutató Barbagallo azonban csak egyetlen egy macskát talált, méghozzá a bazilika szent kapuján, amelyet a 25 évenként ismétlődő jubileumi évben nyitnak meg a zarándokok előtt. A bronzkapun látható Angyali üdvözlet jelenetén leselkedik a macska.
„Ritkán ábrázolják, mivel egyszerre képviseli a gonoszt és a jót is” – olvasható a Gli animali nell’arte religiosa. La basilica di San Pietro in Vaticano (Az állatok az egyházi művészetben. A Vatikáni Szent Péter bazilika) című könyvben. A Vatikáni Kiadónál megjelent kötetben Barbagallo nyilvántartásba veszi és elmagyarázza az állatábrázolások szimbolikáját. Amint a bevezetőben elárulja, a sekrestye ajtaján felfedezett márvány denevér keltette fel érdeklődését.
A Szent Péter téri obeliszket egyfejű, de kéttestű oroszlánok tartják. A tér szökőkútjait sasok, sárkányok, delfinek díszítik. A barokk oszlopsor tetején álló szentek szobrainál egész nyájat lehet képletesen összegyűjteni, a bronzkapukon baglyok, énekesmadarak, sündisznók, farkasok, vaddisznók, bikák, mókusok, egerek és csigák vertek tanyát.
Házi- és vadállatokkal, igaziakkal és képzeletbeli egyszarvúakkal és szfinxekkel teli a Vatikán központja. Barbagallo hatvannégy állatfajtát számolt össze, még gyíkot is talált: amikor Gian Lorenzo Bernini a főoltár oszlopait kiöntötte, két gyík beleesett a forró bronzba, amely a mai napig őrzi az állatok formáját.

Vélemény, hozzászólás?