Posted on Hozzászólás most!

Állatok kínjai az iszapban

Az iszapkatasztrófa sújtotta területeken természetesen az emberélet a legfontosabb. Ám vannak olyan önkéntesek, akik talán kevesebb publicitást kapnak a sajtóban. Ők a négylábúakra is gondolnak, s kifejezetten az ő mentésükre rendezkedtek be. Figyelem, megrendítő képek!
Több állatmentő alapítvány tagjai is a helyszínre utaztak, ahol etetik, begyűjtik és elsősegélyben részesítik a megsérült illetve kóbor állatokat.
– Az iszappal elöntött területen felbecsülni sem lehet, hogy hány állat pusztulhatott el – mondta a kapos.hu kérdésére Schneider Kinga a NOÉ Állatotthon Alapítvány sajtóreferense. – Most elsősorban a kitelepített Kolontáron próbáljuk etetni a kényszerűségből otthagyott jószágokat.
Számos háztáji a bezárt házaknál maradt, mikor a katasztrófavédelem kitelepítette a falubelieket. Ezt a részt nem érintette az iszapfolyam. Van olyan gazda, aki naponta visszajár etetni, a kisebb állatokat pedig magukkal vitték, de néhány épületnél magukra maradtak a jószágok.
– Nem csak kutyára és macskára kell gondolni – tette hozzá Schneider Kinga. – Szinte mindenféle haszonállatról próbálunk gondoskodni, legyen az tyúk, birka, vagy akár sertés. Nekünk nincs jogunk bemenni egyik zárt kapun sem, ennek ellenére mindent megteszünk, hogy megmentsük őket.
Amelyik állat túlélte az iszapáradatot, most szívják magukba a kiszáradó iszap porát. A NOÉ Állatotthon Alapítvány Katasztrófa csoportja egyébként egész héten mentette a sérült állatokat. A kimenekített állatok állapota súlyos, folyamatos ellátást, különleges bánásmódot igényelnek.
Az állatvédelmi szervezetek összefogásával sikerült számukra megnyugtató elhelyezést és állandó orvosi ellátást biztosítani. A soha nem látott támogatói összefogásnak köszönhetően rengeteg gyógyszer és táptámogatás gyűlt össze, mely elengedhetetlen feltétele ezeknek az állatoknak a kezeléséhez. Az állatokat folyamatosan fényképekkel regisztrálják, hogy amint lehet, haza tudják juttatni őket a jogos gazdáikhoz.
A kolontári és devecseri állatmentés azonban hatalmas feladat, amit az állatvédő szervezetek központi segítség nélkül nem tudnak megoldani, de segítségüket természetesen minden szervnek felajánlották. Az alapítvány tagjai tisztában vannak azzal, hogy ebben a helyzetben első az emberélet mentése, de úgy gondolják, hogy civilizált társadalmunkban elengedhetetlen a bajban gondoskodni állatainkról – áll a honlapjukon.
Schneider Kinga hozzátette: szívesen fogadnak további segítséget és felajánlásokat. – Elsősorban pénzbeli támogatásokat várunk, amelyből finanszírozni tudjuk az üzemanyag költségeinket, és további gyógyszereket, védőfelszereléseket vásárolhatunk.

Vélemény, hozzászólás?