Posted on Hozzászólás most!

Állatok különleges képességeit használják a tudósok

Egyre nagyobb újdonságokra bukkannak a kutatók a világ minden táján különféle állatok belső tulajdonságait elemezve. Ahogy egyre több információ birtokába kerülnek az élőlényeket vizsgáló szakértők, úgy képesek egyre összetettebb ötleteket meríteni a rovarok vagy akár madarak viselkedéséből.
Simon Whiteley és egy ultrahangos mérnöki központban dolgozó többi kollégája egy olyan szonár szerkezet prototípusát feleztette ki, amely a denevérek tájékozódási rendszerén alapul. Egy vezeték nélküli szenzoros mikrofont erősítettek egy kis hátizsákra, amely segítségével képesek voltak belehallgatni azokba a hangokba, amelyeket a denevérek repülés közben kiadnak. Az állatok a megfigyelt jeleket használva éjszaka is tökéletes pontossággal vadásznak és tájékozódnak.
A csapat megkísérelte lemásolni a jeleket, és mérnöki rendszerekbe építeni őket, a CNN információ szerint mára már robotos szerkezetekbe is sikerült átemelniük a módszert.
Kutatók nem csak a denevérek, de éjszaka ásó bogarak látási rendszerét is beépítik fejlesztéseikbe, algoritmusok segítségével továbbfejlesztik, és műszaki használatra is alkalmassá teszik az állatok tulajdonságait. A felfedezéseknek további technológiai haszna is lehet, hamarosan akár saját mobiltelefonunk videófelvevő, és fényképezőgép funkciója is hasonló éjszakai üzemmóddal működhet.

Vélemény, hozzászólás?