Posted on Hozzászólás most!

Állatok százai kerültek veszélybe az áradás miatt

A gemenci erdő kevesebb mint fele maradt csak száraz a Duna áradása miatt, oda húzódhatnak a jéghideg víz elől a vadak. Készültségben vannak a Duna áradása miatt a gemenci erdészet munkatársai, az árvíz miatt ugyanis állatok százai kerültek veszélybe. A 13 ezer hektáros erdő kevesebb mint fele maradt csak száraz, oda húzódhatnak a jéghideg víz elől a vadak. Elsősorban a kisebb testű állatok, főleg a nemrég született kis vadmalacok vannak veszélyben. Folyamatosan terelik, csalogatják a magasabb részekre az állatokat.
Hatezer hektárnyi erdőt öntött el a csaknem nyolc méteren tetőző Duna.
Az állatoknak etetőket alakítottak ki, hogy ezzel csalogassák a száraz részekre a vadakat. A legnagyobb veszélyben ők a vaddisznók vannak. A vaddisznó ugyanis ilyenkor hozza világra a kismalacokat és ha a vizes oldalon van a vackuk, a kicsik a hideg vízben elpusztulhatnak.
“Kis testük miatt, hogyha a vízben úszni kell, márpedig most nagyon hideg a víz, 3-4 fokos a Duna vize, akkor hamar kihűlnek benne” – nyilatkozta Kovács Gábor, szekszárdi erdészetvezető. Az erdészek most többlettakarmányt raknak ki, a szokásos adag dupláját, napi ötven-hatvan mázsát. Bár nem ez az eddigi legnagyobb árhullám a Dunán, most azonban a víz nagyon hideg, ezért mindent megtesznek az állatok megmentéséért.
Az erdészek ilyenkor arra kérik a turistákat, hogy ne most látogassák meg a gemenci erdőt, nagyon fontos ugyanis az állatok nyugalma. A természetjárók megzavarhatják a vadakat a száraz oldalon, akik így visszaszöknek élőhelyükre, de az víz alatt van, és ott könnyen elhullhatnak.

Vélemény, hozzászólás?