Posted on Hozzászólás most!

Állatok teteme hever úton-útfélen Bács-kiskun megyében

Az 54-es és 53-as utak mentén az elmúlt hetekben elszaporodtak az elhullott állattetemek. Nyáron nem ritka ez a jelenség: egy-egy autó könnyen elütheti az útra tévedt kutyákat, vadakat. Az említett utak néhai házőrzőkkel és sünök tucatjával volt gazdagon terhes, de még borztetemet is láthattak az arra közlekedők. Gyakori jelenség azonban, hogy nem pusztán az utakon elgázolt állatok hevernek az úttest mellett, hanem máshol elhullott jószágokat is az út menti konténereknél helyeznek „végső nyugalomra”. Az elhullott állatokat a közútkezelő feladata elszállítani az utak mellől.
Bács-Kiskun megye területén öt útellenőr lát el folyamatos szolgálatot, melynek kapcsán az utak és környezetük állapotát ellenőrzik. Ennek a tevékenységnek a része észlelni a szemét vagy állattetem elhelyezéseket – tudta meg lapunk Sztana Istvántól, a Bács-Kiskun Megyei Állami Közútkezelő KHT. osztályvezetőjétől. Arra a kérdésre, hogy milyen gyakoriak az útellenőrzések az osztályvezető elmondta: az első rendű főutakon naponta végeznek útellenőrzést, míg a kisebb forgalmú utakon kétnaponta, hetente, vagy havonta.
A dögkutak bezárása óta komoly többletfeladatot jelent azoknak a felelőtlen állattartóknak a viselkedése, akik elhullott jószágaikat az utak mellett elhelyezett szemétgyűjtőkbe teszik. Sztana István ezzel kapcsolatban megemlített néhány esetet, mely nagy problémát okozott a közútkezelő munkatársainak, a több százezer forintos anyagi megterhelésről nem is beszélve: tavaly egy út menti konténerbe helyezett valaki több tucat állatot, melyek feltehetően egy élőállat szállító kamion ketreceiben lelték halálukat. Ilyen esetekben a közútkezelő hivatalból feljelentést tesz az illetékes hatóságoknál.
– Be kellene tartani valamennyi vonatkozó jogszabályt, mert a kommunális szemetet és az elhullott állati tetemeket tilos az utak mentén elhelyezni – még a pihenő parkolóhelyeken lévő szemétgyűjtő konténerekben is. Ez elsősorban az állampolgárok hozzáállásán, valamint a hatóságok ellenőrzésén múlik – teszi hozzá Sztana István, aki kéri a lakosság együttműködését abban, hogy ha valaki az utak mentén elhullott tetemet észlel, vagy véletlenül elgázol egy állatot tegyen bejelentést a közútkezelő központi telefonszámán, megelőzve ezzel a fertőzésveszély kialakulását.

Vélemény, hozzászólás?